Η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Η μείωση της παράνομης μετανάστευσης  και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Η συζήτηση για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης με έμφαση στην κεντρική Μεσόγειο και την Λιβύη, αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και το μέλλον της ίδιας της ΕΕ αναμένεται να είναι τα βασικά θέματα συζήτησης της άτυπης Συνόδου των 28 της ΕΕ στη Βαλέτα της Μάλτας, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ήταν επιφορτισμένος να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος που παρέθεσε ουσιαστικά την ατζέντα και το πλαίσιο των επικείμενων συζητήσεων, σημείωσε μιλώντας στον Τύπο πως "παρότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί σημαντικά στην ανατολική μεσόγειο", η ΕΕ "δεν μπορούμε να μεταφέρει το αποτελεσματικό μοντέλο της Ανατολικής Μεσογείου στην Κεντρική Μεσόγειο για η Λιβύη δεν είναι Τουρκία".

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που έχει καλή γνώση των προκαταρκτικών συζητήσεων, "οι ηγέτες θα επιδιώξουν μια σταδιακή προσέγγιση, αρχίζοντας από την παροχή βοήθειας στη ακτοφυλακής της Λιβύης, προσφέροντας εκπαίδευση στο προσωπικό της και εξαπολύοντας μια εκστρατεία  εξουδετέρωσης των διακινητών".

"Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας", είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε ότι "στη συνέχεια η ΕΕ θα ξεκινήσει μια εκστρατεία πληροφόρησης των παράνομων μεταναστών για τις ασήμαντες ελπίδες που έχουν να περάσουν και να μείνουν στην Ευρώπη".

"Πρόκειται για δράσεις που δεν θα δώσουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη για τους λόγους που προανέφερα", είπε και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι "η Λιβύη δεν είναι Τουρκία".

Στη συνέχεια οι ηγέτες θα περάσουν στη συζήτηση για την λεγόμενη εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης η οποία όμως σύμφωνε με τον αξιωματούχο ¨δεν θα επεκταθεί σε άλλα θέματα του ιδίου τομέα". Κληθείς μάλιστα να δώσει διευκρινίσεις τόνισε ότι "δεν θα γίνει συζήτηση για μετεγκαταστάσεις, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου και για τα θέματα που ήδη ασχολείται η Μαλτέζικη Προεδρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου".

 Σε σχέση με τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, ο αξιωματούχος που πραγματοποίησε την ενημέρωση είπε ότι "η νέα αμερικανική κυβέρνηση (Τραμπ) θα απασχολήσει τους ηγέτες αλλά δεν θα είναι το σημαντικότερο θέμα της Συνόδου. Η συζήτηση θα γίνει σε ένα πλαίσιο πιο ευρύ και ως συνέχεια της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και ενόψει της εκδήλωσης για τα 60 χρόνια της ΕΕ στη Ρώμη".

 Σε σχέση με τη Ρωσία σημείωσε ότι "δεν θα γίνει συζήτηση για τις κυρώσεις, οι οποίες έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου".

Η Σύνοδος θα έχει και ένα σκέλος στο οποίο θα μετέχουν οι 28, θα ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις Τύπου και οι 27 στη συνέχεια άνευ Βρετανίας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους. Το κομμάτι για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το μέλλον της ΕΕ θα τεθεί εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη διαδοχή Τούσκ, είπε πως "δεν υπάρχει καμία υποψηφιότητα της οποίας να είμαι κοινωνός" και σημείωσε ότι "το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευθετηθεί ως τη Σύνοδο του Μαρτίου".

Το προσχέδιο για τη Λιβύη και την  αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών

Tο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ για το ζήτημα της Λιβύης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανσίου,  αποτελείται από 7 παραγράφους και ξεκινάει με την απόφαση των ηγετών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με πρόσθετα μέτρα.

Συγκεκριμένα η 1η παράγραφος αναφέρει: "Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου και να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων, ενώ παραμένουμε σε εγρήγορση και για τις άλλες διαδρομές. Θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη ως την κύρια χώρα αναχώρησης καθώς και με τις χώρες της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής. Οι ενέργειές μας θα πραγματοποιηθούν με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top