Τα βρήκαν Γιώργος - Φώφη: Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εντάσσεται το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Η κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντησή τους

Την ένταξη του  Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (στην οποία συμμετέχουν ήδη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αποφάσισαν σήμερα η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου, στην μεταξύ τους συνάντηση.

 

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των προέδρων  του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ, εντάσσεται στην προσπάθεια ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. με την ένταξη «των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού».

 

Με τον τρόπο  αυτό, έστω ως αρχηγός διακριτού κομματικού σχηματισμού, ο πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει στον χώρο από τον οποίο προέρχεται και από τον οποίο είχε αποχωρήσει.     

          

Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά, ενώ ο Γ. Παπανδρέου, αποχωρώντας από το γραφείο της Φώφης Γεννηματά, δήλωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Άφησε ανοικτό επίσης το ενδεχόμενο να παραβρεθεί ο ίδιος και όσοι διετέλεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είναι μαζί του στο ΚΙΔΗΣΟ στη συγκέντρωση που έχει καλέσει για το επόμενο Σάββατο η Φώφη Γεννηματά.

 

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε επίσης με τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστες η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, χωρίς παρεμβάσεις, για να προχωρήσουν σε συμφωνία.

 

Η κοινή δήλωση Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Παπανδρέου

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αναφέρουν συγκεκριμένα στην κοινή τους δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή τους:

 

«Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

 

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

 

Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά  μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.

 

Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

 

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.

 

Το Κίνημα θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

 

Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών». 

Διεργασίες και ζυμώσεις 

Πάντως συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την ένταξη του πρώην βουλευτή Ροδόπης  του Ποταμιού  και νυν ανεξάρτητου  Ιλχάν Αχμέτ στο ΠΑΣΟΚ,όπως και για την επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Η Φώφη Γεννηματά  έχει απευθύνει πρόσκληση σε πρώην και νυν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ  για τη συνεδρίαση συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Σάββατο.

Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη,   η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης θα ανακοινώσουν την δημιουργία νέου κεντροαριστερού πόλου.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top