Με την αξιολόγηση τι θα γίνει τελικά; Πάμε για Φεβρουάριο ή ακόμη πιο μετά

Ακόμη και η αισιόδοξη Κομισιόν παραπέμπει στον επόμενο μήνα και βλέπουμε...

Με την αξιολόγηση τι θα γίνει τελικά;  Πάμε για Φεβρουάριο ή ακόμη πιο μετά

Αντιμέτωπη με δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα είναι η κυβέρνηση. Από τη μία το Κυπριακό και από την άλλη η αξιολόγηση. Παρόλο που στο ζήτημα του Κυπριακού σε εξέλιξη είναι οι επαφές Τσίπρα, με «αγκάθι» την συμμετοχή ή όχι του Ερντογάν στις διαβουλεύσεις…(οι πληροφορίες λένε πως θα τον εκπροσωπήσει ο πρωθυπουγός της Τουρκίας), στο ζήτημα της αξιολόγησης… οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να έχουν «κολλήσει». Κι εκεί που η κυβέρνηση διαμήνυε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει κλείσει, ακόμη μια παράταση μπαίνει σε εφαρμογή… χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για συμφωνία.

Πλέον, η κυβέρνηση δείχνει να αποφεύγει τους χρονικούς προσδιορισμούς. Την προσεχή Πέμπτη (12 Ιανουαρίου), στην Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, θα φανεί κατά πόσο εξακολουθεί να ισχύει ακόμη το ιδιαίτερα αισιόδοξο, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, σενάριο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 26 Ιανουαρίου.

Ακόμη και η συνήθως αισιόδοξη Κομισιόν, που έβλεπε αρχικά συμφωνία τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια στο Εurogroup του Ιανουαρίου, τώρα μάλλον παραπέμπει για Φεβρουάριο και βλέπουμε. Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη Πέμπτη, δεν μίλησε για ενδεχόμενο συμφωνίας στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αλλά για μια αποτίμηση της κατάστασης. Παράλληλα, δεν επιβεβαίωσε καμία ημερομηνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Αξιωματούχος των Βρυξελλών πάντως, παραδέχτηκε στον ανταποκριτή του STAR, Θάνο Αθανασίου, πως σειρά παρασκηνιακών επαφών διεξάγονται τις τελευταίες 2 εβδομάδες μεταξύ ΕΕ, ΔΝΤ και Αθήνας και πως είναι αδύνατον το ζήτημα να κλείνει πριν τη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου. «Θα πρέπει πρώτα να έχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) όπου από ό,τι μου μεταφέρουν υπάρχουν ακόμα τρία ή τέσσερα ανοικτά ζητήματα που θα πρέπει να κλείσουν.  Από εκείνο το σημείο και μετά θα χρειαστούμε μια συμφωνία για το πως θα επιτευχθεί το 3,5 για μια και μόνη χρονιά μετά το 2018 (δηλαδή για το 2019)» πρόσθεσε μεταξύ άλλων

Το βέβαιο είναι πως στη συνεδρίαση του ΕWG οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής των θεσμών (και του ΔΝΤ) θα βρεθούν για πρώτη φορά γύρω από το ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουν για τη δεύτερη αξιολόγηση δύο βδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup. Η τελευταία τους συνάντηση πριν από τα Χριστούγεννα είχε τη μορφή τηλεδιάσκεψης εν μέσω της κρίσης που είχαν προκαλέσει οι παροχές της κυβέρνησης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δανειστές.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λειτούργησε ως τροχοπέδη στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως τονίζουν άλλωστε και με κάθε ευκαιρία στις Βρυξέλλες, αφού επί δύο βδομάδες οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αφορούσαν στην επίλυση αυτού του ζητήματος και στο «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Για να δούμε… λοιπόν πάμε για Φεβρουάριο ή για ακόμη πιο μετά; Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαρτίου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, στις οποίες εκτιμάται ότι η διαφορά θα είναι υπέρ του κόμματος των λαϊκιστών του Γιαν Βίλντερς (ο οποίος αντιτίθεται στη διάσωση της Ελλάδας). Εν μέσω συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης που θα πάρουν καιρό, κανένα ολλανδικό κόμμα δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στη χώρα μας, αντίθετα θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top