Κοινή βούληση Αθήνας και ΕΕ για απεμπλοκή και εξομάλυνση

Nέες προσπάθειες σήμερα για ξεπάγωμα τον μέτρων με συντονισμένες κινήσεις Αθήνας - Eυρωζώνης.

Κοινή βούληση Αθήνας και ΕΕ για απεμπλοκή και εξομάλυνση

Παραμένουν αυξημένες πιθανότητες, η υπόθεση του “ξεπαγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος”, να ολοκληρωθεί σήμερα, καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Star ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δουλεύει στην ευρωζώνη για να εξομαλύνει τις σχέσεις και τις ερμηνείες της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, για την λογιστική επίπτωση των εξαγγελιών Τσίπρα σε σχέση με τις συντάξεις και το ΦΠΑ. Οι βασικοί παίκτες, επιθυμούν η υπόθεση να λήξει το συντομότερο δυνατόν και αυτό μπορεί να συμβεί σήμερα ή το αργότερο αύριο - παρότι η αυριανή μέρα δεν είναι πλήρως εργάσιμη για όλους στην ΕΕ. 

Αξιωματούχος της ευρωζώνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ταλαιπωρία όλων θα τελειώσει, την ώρα που κυβερνητική πηγή μετέφερε στις Βρυξέλλες ότι η ανταλλαγή επιστολών και διαβεβαιώσεων μπορεί να ολοκληρωθεί αύριο. Η κυβερνητική πηγή που μίλησε με τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι χθες το βράδυ η Αθήνα ανέμενε ένα σημείωμα του ESM με τις συγκεκριμένες τελικές ενστάσεις και ερωτήματα για να τα απαντήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ούτε από τις Βρυξέλλες, ούτε από τη Χάγη, ούτε όμως και από τα όσα μετέφερε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, συνάγεται εικόνα ρήξης. Αντιθέτως και οι δύο πλευρές προσπαθούν να λύσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες να συνεννοηθούν και να αποφύγει η Ελλάδα να μπει στο 2017 χωρίς να αρχίσει να εκτελείται το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση με βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Από την άλλη βεβαίως, είναι προφανές ότι αυτή είναι μια μόνο από τις διαπραγματεύσεις που είναι εν εξελίξει.

Η νέα ανάρτηση Τόμσεν στο blog του ΔΝΤ, τη στιγμή που η ευρωζώνη έχει ήδη καταδικάσει την προηγούμενη ανάρτηση ως σπάσιμο του απορρήτου των συνομιλιών - για να μη μιλήσουμε για το περιεχόμενο - περιπλέκει τα πράγματα. Η νέα απάντηση της ευρωζώνης, ενδεχομένως να έρθει και σήμερα, αλλά το τι πραγματικά θα συμβεί, θα φανεί μόνο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού.

Η διαπραγμάτευση για τον μόνιμο μηχανισμού περιορισμού δαπανών, η συζήτηση ενδεχομένως για την ουσία των απαιτήσεων αυτής της ομάδας μέσα στο ΔΝΤ και την ίδια τη συμμετοχή του Ταμείου, έχουν μεταφερθεί για το διάστημα από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και μετά - ίσως μέχρι την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Πολλοί ωστόσο περιμένουν μια πρώτη ένδειξη στην ονομαζόμενη συζήτηση του άρθρου 4 για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top