Αγίου Πνεύματος: Πώς λειτουργούν καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Για ποιους είναι αργία και πώς αμοίβονται

Του Αγίου Πνεύματος σήμερα, Δευτέρα κι ενώ κάποιοι είχαν την τύχη να απολαύσουν το τριήμερο, η γιορτή δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει το κράτος κι έτσι αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που σήμερα πήγαν κανονικά στα πόστα τους. 

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία με απόφαση Περιφερειάρχη, όπως και με διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει και για ποιους είναι αργία

Έτσι, η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων επαφίεται στους εμπορικούς συλλόγους. Με βάση τη διάταξη αυτή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν σήμερα κανονικά, ενώ το ίδιο ισχύει για φαρμακεία και βενζινάδικα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα μόνο σε περιοχές όπου οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο. 

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Μικρότερη η έξοδος φέτος

Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Πάτρα, με τον εμπορικό σύλλογο της τελευταίας να γνωστοποιεί πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά καθώς «η ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων. Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς».

Αργία είναι σε κάθε περίπτωση για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κλειστά μένουν επίσης τα σχολεία και οι τράπεζες.

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. 

Σημειώνεται ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top