Μπόνους έως 3.000 ευρώ σε όσους… «καρφώνουν» τις «μαϊμού» αποδείξεις

Πώς θα γίνονται οι καταγγελίες πολιτών στο e-appodixi

Αδρή αμοιβή σε όποιον κάνει καταγγελία για «μαϊμού» αποδείξεις μέσω της εφαρμογής e-appodeixi υποσχεται η ΑΑΔΕ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η νέα εφαρμογή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που θα παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. 

Καταγγελίες για φοροδιαφυγή ψηφικά στην ΑΑΔΕ με μπόνους 3.000 ευρώ!  

Σύμφωνα με αυτό, με την ψήφιση του νόμου, θα αναβαθμιστεί η εφαρμογή e-appodeixi στην οποία θα αναφέρεται πλέον και η αμοιβή σε όσους κάνουν ανώνυμα ή επώνυμα καταγγελία φοροφυγάδων. Η αμοιβή θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής και θα ξεκινά από τα 100 ευρώ με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ. 

Στο διάστημα που είναι σε λειτουργία η συγκεκριμένη εφαρμογή 215.000 άνθρωποι την έχουν «κατεβάσει» και έχουν γίνει 133.000 καταγγελίες.

Φοροδιαφυγή: Στην Τσιμπίδα Της Εφορίας Γνωστά Μαγαζιά

E-appodeixi: Πώς θα γίνονται οι καταγγελίες

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης, την οποία θα πρέπει να έχουν όλες οι αποδείξεις ανεξαιρέτως από αύριο. 

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή άνω των 600.000 από γνωστό bar restaurant στη Γλυφάδα

Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ: Στην περίπτωση αυτήν εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Ελέγχεται αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο -μικρότερο- ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
  • Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ: Στην περίπτωση αυτή αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα, πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
  • Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή: Στην περίπτωση αυτήν υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Αποδείξεις από κομμωτήρια, γυμναστήρια, ταξί έχουν έκπτωση φόρου

Για να αναφέρει την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Appodixi: Έρχεται μπόνους έως 2.000 ευρώ για καταγγελίες

  • τραβάει φωτογραφία της απόδειξης
  • εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
  • προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει
  • επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top