Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά

Τι αλλάζει για όσους εκμισθώνουν μέσω AirBnB

Δύο ακόμα μεγάλες αλλαγές ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όσoν αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων και στις εκμισθώσεις μέσω AirBnB.

Όπως έκανε γνωστό θα είναι υποχρεωτικές πλέον οι ηλεκτρονικές πληρωμές στις αγοραπωλησίες ακινήτων και όσοι εκμισθώνουν ακίνητα μέσω AirBnB θα πρέπει να ανοίξουν λογιστικά βιβλία και να πληρώνουν ΦΠΑ και τέλη στην εφορία, όπως οι ξενοδόχοι. 

ΔΕΘ: Τι σημαίνει το «ξεπάγωμα» των τριετιών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Στόχος των δύο αυτών μέτρων είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από το τουριστικό προϊόν και να παταχθεί η φοροδιαφυγή στην κτηματαγορά. 

Ακίνητα: Τι σημαίνουν οι αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων σημαίνει πως ό,τι χρήματα υπάρχουν κάτω από το… στρώμα και όποιο κομπόδεμα δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οι συμβολαιογράφοι και η εφορία δε θα τα αποδέχονται στα συμβόλαια. 

ΔΕΘ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η πληρωμή θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, είτε με έμβασμα, είτε με μεταφορά ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό για το σύνολο του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο. 

Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εδώ και καιρό η κυβέρνηση προσπαθεί να φορολογήσει τα καταλύματα που μισθώνονται μέσω AirBnB. 

Εξαγγελία Μητσοτάκη: «Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024»

Πλέον όσοι εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση τρία ακίνητα και πάνω θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ, αλλά και όλα τα τέλη που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. 

Τιμές ακινήτων… «στον Θεό»: Εκτινάχθηκαν τα ενοίκια στην Αττική  

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι βάσει της νομοθεσίας, το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου εξομοιώνεται με εισόδημα από μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές: 

  • 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ
  • 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ 
  • 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top