Market Pass: Παράταση έως Οκτώβριο - Αύξηση 70 ευρώ σε δημόσιους υπάλληλους

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Παράταση του Market Pass και επίσημα ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς, παρουσιάζοντας το πολυνομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε και οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ αυξάνεται κατά 20 ευρώ και η οικογενειακή παροχή προς τους δημόσιους υπάλληλους.

Νέες ταυτότητες από Σεπτέμβριο – Θα εκδίδονται με το ίδιο κόστος

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και αύξηση 30% στο επίδομα θέσης ευθύνης, το οποίο αφορά ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, ερευνητές, κλπ, αλλά και η έναρξη του Youth Pass του επιδόματος σε όσους νέους ενηλικιώνονται.

Καύσωνας: Συστάσεις για χρήση των ηλεκτρικών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο

1. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά

Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης, με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

Παράταση του Market Pass και επίσημα ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς

Παράταση του Market Pass και επίσημα ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς

2. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.

Μπαμπάς θα γίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

4. Κάρτα νέων «Youth Pass» για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ,  θα χορηγείται με τη μορφή ψηφιακής κάρτας διάρκειας 2 ετών και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.

5. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Νέα αύξηση-«φωτιά» στα ενοίκια – Το κόστος μίσθωσης ανά περιοχή

6. Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

7. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 με κόστος 500 εκατ ευρώ.

Θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές 663.663 υπαλλήλων ενώ θα προβλέπει και την οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.

8. Επέκταση του Market Pass, του επιδόματος αγορών, έως τον Οκτώβριο

Η επιδότηση παραμένει στα ίδια επίπεδα, από 22 έως 100 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, οι οποίες θα βασιστούν στις φορολογικές δηλώσεις για το 2022. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει οι πολίτες να φροντίσουν να κάνουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, έως τις 31 Ιουλίου 2023. Ο k. Θεοχάρης, πάντως, δεν απάντησε στο εάν θα ισχύσουν οι κάρτες που έχουν ήδη έχουν βγει ή οι δικαιούχοι θα λάβουν νέα κάρτα. 

9. Αύξηση του επιδόματα παραμεθορίου στους ένστολους, στα 130 ευρώ, και αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στους ένστολους κατά 15 ευρώ.

10. Αναπροσαρμογή μισθολογίου μελών ΔΕΠ με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο θα δοθεί αναδρομικά από 7 Οκτωβρίου 2022

11. Αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης

Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά, ενώ για φέτος θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top