ΕΝΦΙΑ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πρώτη δόση

Ποιες άλλες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σήμερα

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έρχεται στο τέλος του μήνα, με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων / Βίντεο: Open

Εφορία και ΕΦΚΑ «χτυπούν» την πόρτα των πολιτών, καθώς λήγει σήμερα μια σειρά από υποχρεώσεις. Οι πολίτες πρέπει να προλάβουν τις προθεσμίες, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα. 

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η πληρωμή της πρώτης δόσης

Συγκεκριμένα, λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν το προηγούμενο διάστημα το εκκαθαριστικό του φόρου. 

ΕΝΦΙΑ: Πώς να τον πληρώσετε σε έως 24 δόσεις

Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία δόση να πληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2024. 

Όσοι θέλουν, μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται την έκπτωση του 3% όπως ισχύσει στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο με χρήση πιστωτικής κάρτας, σε 12 άτοκες δόσεις ή να κάνουν την επιλογή για 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση.

Επίδομα θέρμανσης

Τελευταία ημέρα σήμερα και για την καταχώριση των παραστατικών λογαριασμών φυσικού αερίου για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. 

Περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2023

Οι δικαιούχοι καλούνται να υποβάλλουν στην πλατφόρμα myΘερμάνση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι τις 16 Μαΐου.

Επίδομα θέρμανσης: 54.8 εκατομμύρια ευρώ σε 404.157 δικαιούχους

Η πληρωμή του επιδόματος θα πιστωθεί στους λογαριασμούς στις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή, να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να γλιτώσουν την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή των ποσών. 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι αύριο τα δικαιολογητικά

Στην περίπτωση που επιχειρήσεις δεν θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως σήμερα ή διαπιστωθεί ότι τελικά δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης και κυρίως τη ρήτρα της απασχόλησης, θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως από την 1η Δεκεμβρίου 2022, τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. 

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης.

Επέκταση ασφαλιστικής ικανότητας

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν ακόμα κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023 θα πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν σήμερα.

ΕΦΚΑ: Ποιοι και πώς θα βγάλουν ηλεκτρονικά ασφαλιστική ενημερότητα

Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη, όταν, για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από πέρσι - κατ' εξαίρεση - ισχύει ειδική ρύθμιση, που ανανεώθηκε φέτος.

Σύμφωνα με αυτή, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Ταυτόχρονα, καλούνται να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Αρκεί, δηλαδή, ένας μη μισθωτός να καταβάλει τις εισφορές του κλάδου υγείας για έναν χρόνο - αναδρομικά για το έτος 2022 - προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top