ΑΑΔΕ: «Σαφάρι» για τις αδήλωτες πισίνες με βοήθεια από τεχνητή νοημοσύνη

Έρχονται αναδρομικοί φόροι και πρόστιμα 10ετίας

Τέλος στον συμψηφισμό στις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές βάζει η ΑΑΔΕ / Βίντεο: ΑΝΤ1

«Σαφάρι» εντοπισμού των αδήλωτων πισινών, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ξεκινά η εφορία.

Μάλιστα, όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, ατομικές ή κοινόχρηστες σε πολυκατοικίες, τις οποίες δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα χωρίς να τις έχουν δηλώσει στην πολεοδομία και το κτηματολόγιο, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα, τα οποία θα ανατρέχουν έως και μια δεκαετία πίσω.

Εφορία: Οι 20 βεβαιώσεις που βγαίνουν με έναν κλικ και χωρίς αίτηση

Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ετοιμάζει να «χαρτογραφήσει» την Ελλάδα, έχοντας ως οδηγό τη Γαλλία, όπου η φορολογική διοίκηση εντόπισε – με χρήση ειδικού αλγόριθμου – αποκάλυψε 20.000 αδήλωτες πισίνες και οδήγησε στην επιβολή φόρων και προστίμων 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο βασίζεται στη λήψη αεροφωτογραφιών απ’ όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.

Τα πρόστιμα και οι φόροι

Υπενθυμίζεται πως οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο και επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας (με έκπτωση 90%) και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα αποφεύγετε την «παγίδα» των τεκμηρίων

Όσον αφορά στα τεκμήρια, ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό και σε περίπτωση κοινόχρηστης πισίνας σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, το τεκμήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες σε συνάρτηση με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

ΕΝΦΙΑ: Πώς να τον πληρώσετε σε έως 24 δόσεις

Παράλληλα, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top