ΕΝΦΙΑ: Η ώρα των εκκαθαριστικών – Ποιοι θα πληρώσουν μισό φόρο

Πότε οι επιστροφές φόρου δεν συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2023: Σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα γίνει η πληρωμή του φόρου ακινήτων / Βίντεο: Alpha

Η ώρα των εκκαθαριστικών για τον φετινό ΕΝΦΙΑ έφτασε καθώς – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) – θα αναρτηθούν το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Απριλίου.

Το συνολικό ποσό, που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πληρωθεί στο τέλος Μαΐου του 2023 και η τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου του 2024. 

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου... express

Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι θα πληρώσουν μισό φόρο

Για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα «ραβασάκια» - Πότε θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια

Ειδικότερα, μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Απίστευτο: Έχουμε «ξεχάσει» στις εφορίες 324 εκ. ευρώ από επιστροφές φόρων!

-    Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό ποσό, που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Το συνολικό ποσό, που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα SOS για φορολογούμενους - Τι να προσέξουν

-    Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει σε φόρους κληρονομιάς, μεταβιβάσεις ακινήτων

Μηδενικός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

-    Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Ρύθμιση οφειλών σε 72 έως 120 δόσεις - Οδηγίες και παραδείγματα

-    Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πότε οι επιστροφές φόρου δεν συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ

Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι αύριο ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Επιστροφή φόρου χωρίς συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ για φορολογικές δηλώσεις έως 26/4  

Σε διαφορετική περίπτωση οι επιστροφές από τις φορολογικές δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top