Πετρέλαιο θέρμανσης: Σταματά η επιδότηση – Ακριβαίνει κατά 15 λεπτά   

Παράταση επιδότησης μέχρι 30/4 ζητούν πρατηριούχοι - έμποροι καυσίμων

πετρέλαιο θέρμανσης

Ακριβαίνει πλην απροόπτου κατά 15 λεπτά το λίτρο η τιμή  του πετρελαίου θέρμανσης από τις 31 Μαρτίου, καθώς λήγει η κρατική επιδότηση στην αντλία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση για παράταση.  

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Tσιμπάει» η τιμή του μετά τη μείωση της επιδότησης 

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές λήγει την 30η Απριλίου 2023.     

Παράταση έως τις 30 Απριλίου της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ζητά η ΠΟΠΕΚ

Την παράταση της επιδότησης των 15 λεπτών (με ΦΠΑ)  ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία έως τις 30/4/ 2023, οπότε λήγει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2022-2023, ζητά με επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα:  

«Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο βοήθησε τα νοικοκυριά, έστω και περιορισμένα λόγω της οικονομικής ασφυξίας, να προμηθεύονται τμηματικά πετρέλαιο για να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης λήγει στις 30 Απριλίου 2023, αναντίστοιχα σε σχέση με την επιδότηση όπου σύμφωνα με την απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 98/29.12.2022, (ΦΕΚ Β’ 6958/30-12-2022), διαρκεί έως 31 Μαρτίου 2023.

Η οικονομική αδυναμία των πολιτών να εφοδιαστούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης καθιστά απρόσιτο το ενδεχόμενο να μπορέσουν να αποθηκεύσουν κατά το υπόλοιπο επιτρεπόμενο διάστημα επιδότησης, έως τέλος Μαρτίου, πετρέλαιο που θα επαρκεί για τις περαιτέρω ανάγκες τους.

Δόκιμο είναι να εναρμονιστεί η διάρκεια επιδότησης με την λήξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή να παραταθεί έως 30.4.2023.
Άλλωστε χρειάζεται να λάβουμε υπόψη ότι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει και η σημαντική μερίδα των καταναλωτών που απασχολείται στον τουριστικό τομέα έχει προ πολλού εξανεμίσει το επίδομα ανεργίας που χορηγούσε το κράτος.

Εξάλλου η δαπάνη παράτασης της επιδότησης στην αντλία (0,12 € ανά λίτρο, για ένα μήνα επιπλέον δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς οι καιρικές συνθήκες κατά το Απρίλιο δεν απαιτούν τόση κατανάλωση ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης όση απαιτείται στην καρδιά του χειμώνα.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος του υγιούς ανταγωνισμού, όταν πρόκειται για πολύ μεγάλες απότομες αυξήσεις των τιμών, όπως αυτή των 12 λεπτών πλέον ΦΠΑ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πρατηριούχοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αποθεματοποίησης καυσίμων με αποτέλεσμα οι λίγοι έχοντες τα κεφάλαια να βρεθούν σε πολύ πλεονεκτική θέση».

Το  επίδομα θέρμανσης 

Στις 28 Απριλίου αναμένεται να γίνει η καταβολή της επόμενης δόσης για το επίδομα θέρμανσης που αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023. 

Επίδομα θέρμανσης: Τα λάθη στις αιτήσεις που «έκαψαν» τους δικαιούχους

Ειδικά για το φυσικό αέριο με δικαιολογητικά αγορών έως την 16η Μάϊου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 31η Μαΐου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top