Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες 

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ και ποια είναι η προϋπόθεση

εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων

Να μην επιβάλλεται πρόστιμο στους φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φόρος που θα προκύψει δε θα  υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
 

Στα 100 ευρώ συνήθως ανέρχεται και το πρόστιμο που επιβάλλεται στις περισσότερες περιπτώσεις για την υποβολή εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης αν και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ανέλθει στα 250 ή και στα 500 ευρώ.  

Το 2022 οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις ξεπέρασαν τις 100.000. 

Χωριστές δηλώσεις συζύγων - 20 ερωτήσεις και απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (μηδενικό, πιστωτικό, χρεωστικό). Στις χρεωστικές επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φυσικών και  νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ

Χωρίς πρόστιμο και οι τροποιητικές φορολογικές δηλώσεις   

Αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρχει και για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως και για τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις.

Στη δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής το πρόστιμο δεν επιβάλλεται αν το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη δήλωση έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

Το μέτρο θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο – σκούπα του Υπουργείου Οικονομικών το θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Σε αυτό  περιλαμβάνονται επίσης οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για ρυθμίσεις χρεών, παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση στο αγροτικό πετρέλαιο.

Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή του ΕΦΚ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top