Σβήνονται τα παλαιά πρόστιμα και δημοτικά τέλη προς τους Δήμους

Ποια χρέη από οφειλές σε Δήμους διαγράφονται

Τη διαγραφή παλαιών χρεών στους ΟΤΑ για δημοτικά τέλη και φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή / Βίντεο: ΑΝΤ1

Τη διαγραφή παλαιών χρεών προς τους Δήμους, τα οποία είχαν δημιουργηθεί πριν το 2012, προβλέπει διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, προβλέπεται πως μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) σε 5 χρόνια.

Οφειλές: Όλοι οι τρόποι για να σώσετε το σπίτι σας, με ή χωρίς εξωδικαστικό

Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις στη διάρκεια 14 ετών.

Οφειλές σε Δήμου: Ποια χρέη διαγράφονται

Σύμφωνα με τ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με τις νέες διατάξεις, ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.

Τον Απρίλιο ξεκινά η ρύθμιση για 72 και 120 δόσεις

• Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.

Η διάταξη ορίζει ότι οι Δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή, τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

Συντάξεις: Τρία πακέτα πληρωμών μέσα σε λίγες ημέρες

Για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους ΟΤΑ εισάγονται διατάξεις μεταβατικής ισχύος, οι οποίες προβλέπουν:

Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Νωρίτερα σε ισχύ λόγω εκλογών

• Την δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας (μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος του νόμου) οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top