Συντάξεις Μαρτίου με τρία «μπόνους» - Πότε πληρώνονται

Αναδρομικά, προκαταβολή επικουρικής και επίδομα προσωπικής διαφοράς

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαρτίου 2023 / Βίντεο: ΕΡΤ

Τρία πακέτα πληρωμών «περιμένουν» χιλιάδες συνταξιούχους έως τα τέλη Μαρτίου από τον ΕΦΚΑ.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου με αναδρομικά, προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, καθώς και επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Συντάξεις Μαρτίου: Θα πληρωθούν νωρίτερα, μαζί τα αναδρομικά

Συγκεκριμένα:

1. Αναδρομικές αυξήσεις

Στις 22 του μήνα ξεκινάει η πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αναδρομικά. Στα πόσα των συντάξεων Μαρτίου θα περιλαμβάνεται και αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση 7,75% για τον μήνα Ιανουάριο που δεν έχει πληρωθεί.

Όσοι είδαν αύξηση στη σύνταξή τους στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να υπολογίζουν πως η αύξηση που πήραν τώρα θα είναι διπλή στο τέλος Φεβρουαρίου. Δηλαδή:

Έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους: Ποιοι θα το λάβουν και ποιοι εξαιρούνται

- Αύξηση στα τέλη Ιανουάριου 15 ευρώ. Τον Φεβρουάριο η αύξηση θα είναι 30 ευρώ, καθώς θα δοθεί μαζί και το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου.

- Αύξηση στα τέλη Ιανουάριου 30 ευρώ. Τον Φεβρουάριο η αύξηση θα είναι 60 ευρώ, καθώς θα δοθεί μαζί και το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Νωρίτερα σε ισχύ λόγω εκλογών

- Αύξηση στα τέλη Ιανουάριου 40 ευρώ. Τον Φεβρουάριο η αύξηση θα είναι 80 ευρώ, καθώς θα δοθεί μαζί και το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου.

2. Προκαταβολή επικουρικής σύνταξης

Για 40.000 εν αναμονή συνταξιούχους θα δοθούν προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν ως και τις 8.000 ευρώ και θα τα πληρωθούν ως τις 15 Μαρτίου.

Τα τρία κριτήρια για το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους

Προϋπόθεση για την προκαταβολή είναι να έχουν συμπληρώσει κατ' ελάχιστον 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) επικουρικής ασφάλισης, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε Ταμείο που έχει ενταχθεί στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Η προκαταβολή καταβάλλεται στους δικαιούχους έως τις 15/3/2023 και το ύψος της ανέρχεται στο γινόμενο του αριθμού των μηνών που μεσολαβούν από την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2023. Τα ποσά της προκαταβολής είναι:

α) 100 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος.

β) 50 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας, και λόγω θανάτου.

γ) 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα.

Τον Απρίλιο ξεκινά η ρύθμιση για 72 και 120 δόσεις

Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και ανεκχώρητη, αλλά θα συμψηφίζεται με τα ποσά επικουρικής σύνταξης που θα χορηγηθούν με την οριστική απόφαση στους συνταξιούχους. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έχει αίτηση σε εκκρεμότητα για 20 μήνες θα πάρει προκαταβολή 100 ευρώ τον μήνα, άρα 2.000 ευρώ. Αν η επικουρική είναι 180 ευρώ, θα έχει λαμβάνειν άλλα 80 ευρώ υπόλοιπο αναδρομικών για το ίδιο διάστημα, δηλαδή άλλα 1.600 ευρώ.

3. Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Με εμβόλιμη πληρωμή μέχρι τις 31 Μαρτίου θα καταβληθεί σε 1.112.000 συνταξιούχους το επίδομα προσωπικής διαφοράς που ανέρχεται σε 200, 250 και 300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί σε 560.000 συνταξιούχους με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το ποσό των 300 ευρώ, σε 394.000 συνταξιούχους το ποσό των 250 ευρώ και σε 158.000 συνταξιούχους το ποσό των 200 ευρώ. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα δοθεί ουσιαστικά στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια:

-    Τη μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

-    Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν.

-    Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top