«Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»: Επιδότηση έως 60% σε 300.000 δικαιούχους

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα – Το κόστος εγκατάστασης και η απόσβεση

Φωτοβολταϊκά

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», μέσω του οποίου τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ενταχθούν θα λάβουν επιδότηση έως και 60%.

Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί πως θα δώσει σε πρώτη φάση 250.000 άδειες, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν οικιακή χρήση, οι 75.000 επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 αγροτική εκμετάλλευση.

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι κατά 50.000 αυξημένος, δηλαδή θα φθάσει συνολικά τις 300.000.

Μέτρα στήριξης: «Παράθυρο» και για δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους

«Τις αμέσως επόμενες ήμερες ανακοινώνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να κατασκευαστούν 300.000 φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10kW για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αγοράστε καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου με έκπτωση 80%

Τα επιπλέον περίπου 50.000 φωτοβολταϊκά θα αφορούν, όπως είπε, σε ένα ειδικό «υπο-πρόγραμμα» αποκλειστικά για τα αγροτικά αντλιοστάσια ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ανάγκες των αγροτών για την άρδευση των καλλιεργειών τους μέσω net-metering.

Market Pass: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποιοι θα λάβουν διπλή ή τριπλή δόση

Η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 20%-40%, ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας, η επιδότηση θα λαμβάνει και επιπλέον bonus και θα αυξάνεται στο 60% καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Θέρμανση: Τι μας συμφέρει περισσότερο για τον Φεβρουάριο - Παραδείγματα

Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να πριμοδοτήσει την τοποθέτηση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη μονάδα καθαρής ενέργειας για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση που θα ενταχθεί.

«Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»: Το κόστος και η απόσβεση

Όσον αφορά στο κόστος, πλέον κατά μέσο όρο κυμαίνεται στις 6.500 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν πριν την ανακοίνωση του προγράμματος οι τιμές για εγκατάσταση ενός μέσου οικιακού αυτοπαραγωγού ανέρχονταν στις 5.000-5.500 ευρώ.

Μητσοτάκης: Αυξήσεις σε Δημόσιο από το 2024 - Παράθυρο για μείωση εισφορών

Για παράδειγμα, για μια τετραμελής οικογένεια, το κόστος ενός φωτοβολταϊκού ανέρχεται στις 6.500 ευρώ με ΦΠΑ. Χωρίς το πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, η απόσβεση θα γινόταν σε 8 χρόνια και κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση θα ήταν από 900-1.000 ευρώ ετησίως.

Αντίθετα, με το πρόγραμμα και ανάλογα το ποσοστό επιδότησης που θα λάβει κάθε νοικοκυριό, μπορεί να πετύχει απόσβεση ακόμη και στα μισά χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top