Τα έξι μέτρα που φέρνουν μια επιπλέον σύνταξη και έναν μισθό το χρόνο

Νέο μισθολόγιο για δημοσίους υπαλλήλους το 2024

Νέες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Βίντεο: ΑΝΤ1

Σχεδόν έναν μηνιαίο μισθό θα κερδίσουν από την 1η Μαΐου 2023 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα θα δοθεί 13η σύνταξη στους συνταξιούχους από τα προωθούμενα 6 κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Τα έξι μέτρα αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της εισφοράς πρόνοιας, που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, και την ενίσχυση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ.

Επιταγή ακρίβειας: Δημοσιεύτηκε η απόφαση - Πότε θα πληρωθείτε

Παράλληλα από το 2024 έρχεται το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σταϊκούρας: «Έρχεται και τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού»

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το πακέτο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις ευάλωτες κατηγορίες (πριν από τα  Χριστούγεννα), ούτε την καταβολή της τέταρτης δόσης στους παλαιούς συνταξιούχους σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Τα έξι μέτρα που φέρνουν μια επιπλέον σύνταξη και έναν μισθό το χρόνο

Αύξηση συντάξεων

Το 94% των συνταξιούχων θα διαπιστώσει βελτίωση των αποδοχών του το 2023. Αυτή μπορεί να προκύψει από την αύξηση κατά 7,5% των συντάξεων είτε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εφορία: Οι εκκρεμότητες των φορολογουμένων έως το τέλος του έτους

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε με τις συντάξεις Φεβρουαρίου (πληρώνονται τέλη Ιανουαρίου). Ωστόσο σημειώνεται ότι το ακριβές ποσοστό αύξησης στις συντάξεις θα ανακοινωθεί μόλις η ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποιήσει τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό που αναμένεται τον Απρίλιο. Οποια επιπλέον αύξηση προκύψει θα πληρωθεί το φθινόπωρο, πιθανότατα με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ

Κατώτατος μισθός

Την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός (ιδιωτικός τομέας), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα.

Αναδρομικά: Έρχονται πληρωμές εξπρές σε συνταξιούχους - Ποιους αφορά

Η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του νέου έτους, ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως.

Εισφορά αλληλεγγύης

Από 1/1/2023 θα σταματήσει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και των συνταξιούχων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Εισφορά στο Δημόσιο.

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για εισφορές, χρέη και παραγραφή οφειλών

Από 1ης/1/2023 θα πάψει να παρακρατείται από τις μεικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας.

Γιατροί ΕΣΥ

Από 1ης/1/2023 αναμορφώνεται το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης (μεσοσταθμικά περίπου 10%).

Νέο μισθολόγιο

Από 1ης/1/2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Με βάση το νέο αυτό μισθολόγιο οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων θα αυξηθούν. Ωστόσο τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, καθώς επίσης όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top