Αναδρομικά: Έρχονται πληρωμές εξπρές σε συνταξιούχους - Ποιους αφορά

Η λύση που εξετάζει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι συνταξιούχοι για αναδρομικά / Βίντεο από Open

Τη λύση των γρήγορων πληρωμών αναδρομικών σε συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές για τις επιστροφές 11μηνων από τις μειώσεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές στις επικουρικές συντάξεις και στα Δώρα, εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι ότι όλοι δικαιώνονται στα Πρωτοδικεία και σε ελάχιστες πλέον περιπτώσεις ασκείται έφεση από τον ΕΦΚΑ, καθώς οι προοπτικές ανατροπής των αρχικών αποφάσεων είναι ανύπαρκτες.

Συντάξεις: Τριπλή αύξηση για τους συνταξιούχους το 2023

Τα ποσά που κερδίζουν οι συνταξιούχοι ξεπερνούν ακόμη και τις 3.000 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο μπορεί να γίνει έφεση από τον ΕΦΚΑ, πλην όμως ακόμη και για αυτά τα αναδρομικά οι εφέσεις έχουν ατονήσει.

Αναδρομικά: Επιστροφή με τόκο για 350.000 δικαιούχους

Για τα αναδρομικά ως 3.000 ευρώ δεν ακολουθείται η διαδικασία εφέσεων, αλλά για να αποδοθούν τα ποσά θα πρέπει να καταγράφονται με ακρίβεια στα δικόγραφα.

Μητσοτάκης: Τα μέτρα που δρομολογούνται για τους συνταξιούχους  

Tσίπρας σε συνταξιούχους: Δέσμευση για αναδρομικά-επαναφορά 13ης σύνταξης

Οι δικαιούχοι των επιστροφών με αγωγές ανέρχονται σε 350.000 με 400.000 συνταξιούχους, κυρίως από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, σε σύνολο 1.100.000 συνταξιούχων που είχαν περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Τα τρία σενάρια για τις επιστροφές των αναδρομικών

Οι συνταξιούχοι με εκκρεμείς δίκες έχουν συμπεριλάβει στις αγωγές τους τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, που τα πληρώθηκαν όμως με νόμο της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2020, αλλά και τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα Δώρα.

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα πληρωθούν – Όλες οι ημερομηνίες

Τα δικαστήρια αφαιρούν από τις αποφάσεις τους τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και επιδικάζουν τις επιστροφές 11μήνου για τις επικουρικές και τα Δώρα. Αν όμως δεν είναι σωστά υπολογισμένα, τότε επαναλαμβάνεται (μετά από δύο ή τρεις μήνες) η δίκη και βγαίνει η οριστική απόφαση με τα τελικά ποσά.

Τα σενάρια που έχουν συζητηθεί από αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας για τις επιστροφές των αναδρομικών με νομοθετική ρύθμιση προϋποθέτουν να έχει προηγηθεί ακριβής υπολογισμός των περικοπών για κάθε συνταξιούχο, είτε έχει καταθέσει αγωγή είτε όχι. Στη συνέχεια όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες με αγωγές ως τον Ιούλιο του 2020, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ταυτοποιηθούν στο αρχείο των δικαιούχων αναδρομικών που θα έχει δημιουργήσει ο ΕΦΚΑ ώστε να είναι θέμα χρόνου η πληρωμή των ποσών που αναλογεί στον καθένα. Μια τέτοια διαδικασία όμως θα ήταν χρονοβόρα.

Ενα άλλο σενάριο είναι να προετοιμαστεί μια ρύθμιση που θα λύνει τα χέρια του ΕΦΚΑ και θα του δίνει το δικαίωμα να προχωρά σε πληρωμές αναδρομικών άμεσα με το που βγαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις, κάνοντας τους υπολογισμούς για τα ποσά που δικαιούται ο καθένας χωρίς να πάει σε επαναληπτική δίκη.

Μια τρίτη πιθανή λύση είναι, αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων που θα έχει ο προϋπολογισμός του 2023, να επαναληφθεί αυτό που έγινε με τις κύριες συντάξεις, δηλαδή να πάρουν όλοι τα αναδρομικά 11μήνου στις επικουρικές και τα Δώρα, είτε έχουν καταθέσει αγωγές είτε ότι. Σε αυτή την περίπτωση τα αναδρομικά θα πληρωθούν σε δύο ή τρεις ετήσιες δόσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top