Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται - Τι ποσό θα πάρετε

Πώς θα υπολογίσετε τα χρήματα που θα πάρετε

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται - Τι ποσό θα πάρετε
Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα / Βίντεο από ΚΕΠΕΑ

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, το αργότερο, πρέπει να πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρα Εορτών.

Νέος γύρος αυξήσεων σε δεκάδες προϊόντα έως τα Χριστούγεννα

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Πώς θα υπολογίσετε τα χρήματα που θα πάρετε

Με την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ) δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Οι περιοχές που παίρνουν μπόνους 15%

Υπολογίστε το ποσό που θα λάβετε στον σύνδεσμο: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Εφορία: Οι εκκρεμότητες των φορολογουμένων έως το τέλος του έτους

Όσοι, όμως, από τους παραπάνω μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους.

Τέλη κυκλοφορίας: Αναρτώνται έως την Παρασκευή – Τι θα πληρώσουμε φέτος

Σε αυτήν την περίπτωση, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top