Έρευνα: Επιστροφή στη δραχμή θέλει μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων

Ένας στους τέσσερις θα ψήφιζε να βγούμε από το ευρώ σε δημοψήφισμα

Το γλυπτό της δραχμής

Μεγάλο παραμένει το ποσοστό των «νοσταλγών» της δραχμής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με νέα πανελλαδική δημοσκόπηση «Η εικόνα της Ευρώπης στην Ελλάδα σήμερα», που δημοσιεύει το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία - Ελλάδας και Κύπρου (FNF) σε συνεργασία με την Κάπα Research, ένας στους τέσσερις Έλληνες θα ψήφιζε αποχώρηση από το κοινό νόμισμα σε περίπτωση που γινόταν ένα δημοψήφισμα.

Επιτόκια: Νέα αύξηση στην ευρωζώνη θα ανακοινώσει η ΕΚΤ 

Παράλληλα, οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 48% των πολιτών να τοποθετείται θετικά και το 50% αρνητικά.

Σύμφωνα με την έρευνα,  ένας στους τέσσερις Έλληνες θα ψήφιζε αποχώρηση από το κοινό νόμισμα σε περίπτωση που γινόταν ένα δημοψήφισμα

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας

●    Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αισθάνεται ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη (74%) και το 71% δηλώνει ότι το μέλλον της χώρας θα είναι καλύτερο εντός της ΕΕ.

Τέλος οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις: Θα εκδίδονται σε 60 ημέρες

●    Θετικοί εμφανίζονται οι πολίτες ως προς την κοινή πορεία της χώρας εντός της ΕΕ, με το 72% να επιθυμεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να βαθύνει περισσότερο, πολιτικά και οικονομικά, ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Αλλάζουν ΔΟΥ χιλιάδες πολίτες - Δείτε πού ανήκετε ανάλογα με τον ΤΚ

●    Σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα είναι καλύτερα με ευρώ ή δραχμή, το  57% δηλώνει πίστη στο Ευρώ έναντι του 33% που προτιμά τη δραχμή. Σε ερώτηση, ωστόσο, για την ενδεχόμενη στάση τους σε ένα δημοψήφισμα μόλις το 25% δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης έναντι του 67% που θα ψήφιζε για την παραμονή στη νομισματική ένωση.

Διχασμένοι ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται οι Έλληνες, με το 48% των πολιτών να τοποθετείται θετικά και το 50% αρνητικά

●    Διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 48% των πολιτών να τοποθετείται θετικά και το 50% αρνητικά. Το 2008 ήταν η χρονιά με την υψηλότερη θετική αποτίμηση της Ένωσης, με ποσοστό που άγγιζε το 83%, στον αντίποδα του 2015 όταν η αποτίμηση της ΕΕ σημείωσε τη χαμηλότερη θετική εκτίμηση με μόλις 34%. 

●    Ελευθερία μετακίνησης και διακίνησης αγαθών, ενίσχυση της δημοκρατίας και προγράμματα στήριξης των πιο αδύναμων κρατών, βρίσκονται ανάμεσα στα 3 κύρια θετικά χαρακτηριστικά της ΕΕ. 

●    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναδεικνύεται ως ο θεσμός προς τον οποίο έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη οι πολίτες (60%), ακολουθούμενος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά (43%). Σημαντική πτώση στα ποσοστά αυτά έχει παρατηρηθεί από τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι δύο θεσμοί  το 2008 από 82% και 79% αντίστοιχα.

●    Αρνητικά διακείμενοι οι πολίτες ως προς την ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών,  το έλλειμμα ηγεσίας και την απουσία κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

Γεωργιάδης: Πού θα πάνε τα λεφτά  του νέου ΕΣΠΑ    

●    Η ελευθερία μετακίνησης εντός ΕΕ, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα προγράμματα Erasmus και η κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού αξιολογούνται ως οι σημαντικότερες κοινές πολιτικές της ΕΕ με θετικό αποτύπωμα.

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα καλύψει τις ανάγκες μας για 10 χρόνια

●    Αρνητική καταγράφεται η αξιολόγηση των πολιτών για την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα MyΘέρμανση – Πώς κάνετε αίτηση

●    Το 73% των πολιτών δηλώνει ανήσυχο για πιθανότητα έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων για θέρμανση στα νοικοκυριά, για πιθανή κρίση αλληλεγγύης στην ΕΕ (69%), και για ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά (47%) φέτος τον χειμώνα.

Φυσικό αέριο: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

●    Μοιρασμένες οι απόψεις των Ελλήνων σχετικά με τη γεωγραφική επέκταση και εισδοχή νέων κρατών μελών στην ΕΕ, με το 47% να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο θετικά και το 43% αρνητικά. Την ίδια στιγμή το 56% πιστεύει ότι η ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα προσφέρει περισσότερη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top