Τέλος οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις: Θα εκδίδονται σε 60 ημέρες

Πότε παίρνουν σειρά επικουρικές και εφάπαξ

Τέλος οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις: Θα εκδίδονται σε 60 ημέρες
Εκκρεμείς συντάξεις: Απομένουν 9.500 εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις για τα παλαιά έτη και έχει εκκαθαριστεί το 85% για το 2022 / Βίντεο: Open

Το οριστικό τέλος στο δύσκολο έργο της εκκαθάρισης  των κύριων συντάξεων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, επισημαίνοντας πως «κάναμε ό,τι οφείλαμε για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών».

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, οι υποδιοικητές και ο project manager Μιχάλης Κεφαλογιάννης θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της τιτάνιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και τα οποία είναι τα εξής:

Ποιους συμφέρει να βγουν στη σύνταξη το 2022 αντί το 2023

•    Κάθε μέρα εκδίδονται πλέον 1.250 συντάξεις (μέσος όρος 26.000 αποφάσεις το μήνα), όταν το 2019 οι απονομές ανά ημέρα δεν ξεπερνούσαν τις 500.

Συντάξεις: Νωρίτερα θα δοθούν οι αυξήσεις του 2023

•    Οι νέες συντάξεις θα απονέμονται σε 60 ημέρες, τη στιγμή που στη Γερμανία απαιτούνται τουλάχιστον 74 ημέρες για την έκδοση μιας σύνταξης.

•    Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 πλην διεθνών και ανελαστικών. Απομένουν 9.500 εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις.

•    Εχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων του 2022. Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 29.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

ΕΦΚΑ: Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις για το 2020 

Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων είναι οι εξής:

•    Η θέσπιση των συντάξεων Fast Track (μέσος χρόνος έκδοσης λιγότερο από 3 μήνες), η εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης (πάνω από 100.000 ωφελούμενοι) και η δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων (έκδοση σύνταξης ακόμα και σε 60 ημέρες).

•    Τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων σε κάθε διεύθυνση και περιφερειακή ενότητα.

•    Ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

•    Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.

•    Δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση προβληματικών τ. Ταμείων.

•    Δημιουργήθηκαν Ενιαία Κέντρα Απονομών σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και των εφάπαξ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top