Συντάξεις: Νωρίτερα θα δοθούν οι αυξήσεις του 2023

Τα σενάρια που εξετάζονται

Την επίσπευση της αύξησης των συντάξεων προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας / Βίντεο: ΕΡΤ

«Αγώνα δρόμου» για να καταβληθούν νωρίτερα οι αυξήσεις στις συντάξεις, που θα δοθούν το 2023, κάνει το οικονομικό επιτελείο.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας την Τρίτη, στόχος είναι να δοθούν πριν από το τέλος Μαρτίου, σημειώνοντας παράλληλα πως θα είναι άνω του 7%, καθώς εκτιμάται ως πιθανό να αυξηθεί το επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού όπως και της ανάπτυξης.

ΕΦΚΑ: Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις για το 2020 

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν πάνω από 1,8 εκατ. συνταξιούχους.

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις του 2023

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος είναι οι αυξήσεις του 2022 να δοθούν κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, με τις συντάξεις Ιανουαρίου. 

Πληθωρισμός: Στο 9,9% στην Ευρωζώνη, στο 12,1% στην Ελλάδα

Ωστόσο, εάν αυτό δε καταστεί εφικτό, το οικονομικό επιτελείο θέλει να πληρωθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, τον Ιανουάριο του 2023.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι αυξήσεις του 2022 να δοθούν κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, με τις συντάξεις Ιανουαρίου / Pexels

Αυξήσεις στις συντάξεις: Από πότε θα ισχύουν - Ποιοι ωφελούνται

Υπενθυμίζεται πως το βασικό σενάριο τους προηγούμενους μήνες προέβλεπε ότι οι αυξήσεις θα πληρωθούν το πρώτο 3μηνο του 2023, αφού πρώτα οριστικοποιηθεί εντός Μαρτίου το μέγεθος της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ για το 2022. 

Τι ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις 700 με 750 ευρώ.

Αναδρομικά: Έρχονται πληρωμές εξπρές σε συνταξιούχους - Ποιους αφορά

Για τον συνταξιούχο με μηνιαίο εισόδημα 750 ευρώ, εφόσον δοθεί αύξηση 7%, θα λάβει επιπλέον περίπου 53 ευρώ, ετήσιο όφελος 636 ευρώ. Σωρευτικά θα λάβει το 85% μιας επιπλέον σύνταξης το χρόνο. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα είναι στη συντριπτική πλειονότητα τους επιλέξιμοι και για το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ. 

Περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι λαμβάνουν καθαρό ποσό σύνταξης 900 ευρώ.

«Φρένο» από Σταϊκούρα για Fuel Pass 3: Δεν έχει τεθεί θέμα

Με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7% των συντάξεων, οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν επιπλέον 63 ευρώ τον μήνα, ετήσιο όφελος 756 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση εισοδήματος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, σωρευτικά ετησίως 66 ευρώ, φτάνοντας τα 822 ευρώ. Το επιπλέον εισόδημα αγγίζει το 90% μιας επιπλέον σύνταξης το 2023 σε σχέση με το 2022. 

Περίπου 185.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας 514 ευρώ τον μήνα (μέση καθαρή αναπηρική σύνταξη).

Με την εφαρμογή αύξησης  7%, το μήνα θα λάβουν 36 ευρώ επιπλέον, ετησίως 432 ευρώ. η πλειονότητα των συγκεκριμένων συνταξιούχων θα ωφεληθούν επιπλέον  από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), από το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα λάβουν μια επιπλέον σύνταξη το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top