«Χρυσάφι» το τυρί και το γιαούρτι: Πόσο ακρίβυναν σε λίγους μήνες

Ελλείψεις στο γάλα λόγω ακρίβειας

Αυξήσεις, που προκαλούν σοκ, έχει καταγράψει η τιμή του γάλακτος μέσα σε διάστημα ενός έτους, οδηγώντας προς τα πάνω γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των ζωοτροφών και γενικότερα στην αλματώδη έκρηξη ακρίβειας στην αγορά.

Αυξήσεις στις συντάξεις: Από πότε θα ισχύουν - Ποιοι ωφελούνται

Μάλιστα, η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει οδηγήσει αρκετές φάρμες στο να βάλουν «λουκέτο» με αποτέλεσμα να παρατηρείται και έλλειψη στο γάλα. Κατ’ επέκταση, αναμένονται ελλείψεις και στα τυριά και στα υπόλοιπα γαλακτομικά προϊόντα.

Ακρίβεια: Ξέφρενο «ράλι» τιμών σε γάλα, γιαούρτι και τυρί

Οι τιμές στο γάλα έχουν αυξηθεί από 16% ως 60%, ανάλογα με το είδος. Συγκεκριμένα, το αγελαδινό γάλα το 2021 είχε 0,45 ευρώ το λίτρο ενώ τώρα έχει 0,52 ευρώ το λίτρο καταγράφοντας αύξηση 16%. Το πρόβειο γάλα το 2021 κόστιζε 1 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα κοστίζει 1,60 ευρώ σε μια αύξηση της τάξης του 60%. Τέλος, το κατσικίσιο γάλα κόστιζε 0,70 ευρώ το λίτρο ενώ τώρα έχει 0,90 ευρώ το λίτρο, καταγράφοντας αύξηση 29%.

«Ακριβό μου...σουβλάκι»: «Ψήνονται» και νέες αυξήσεις 

Ως αποτέλεσμα, τυριά όπως η γραβιέρα, το ανθότυρο και η φέτα, έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στο γιαούρτι.

Τυριά όπως η γραβιέρα, το ανθότυρο και η φέτα, έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στο γιαούρτι / Πηγή: Mega\

Τυριά όπως η γραβιέρα, το ανθότυρο και η φέτα, έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στο γιαούρτι / Πηγή: Mega

Καλάθι του νοικοκυριού: Στις 2 Νοεμβρίου η λίστα με τις τιμές

«Οι τιμές θα αλλάξουν με τη νέα χρονιά, άρα περιμένουμε κι άλλες αυξήσεις. Άρα πιστεύουμε ότι θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές στα προϊόντα», δήλωσε τυροκόμος, μιλώντας στο Mega.

«Φωτιά» οι τιμές και στα παλαιά διαμερίσματα

«Η αύξηση, που έχει γίνει στην τιμή του γάλακτο,ς μπορεί να φέρει έλλειψη. Εμείς, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ελλείψεων», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top