Ακρίβεια: Ξέφρενο «ράλι» τιμών σε γάλα, γιαούρτι και τυρί

Γάλα των 3 ευρώ στα ψυγεία - Έπιασε και τα 15 ευρώ η φέτα

Διπλάσιες και τριπλάσιες, σε σχέση με τον πληθωρισμό (που τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 12,1%), είναι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν… είδος πολυτελείας.

Η εκτόξευση του κόστους των ζωοτροφών, αναγκάζει τους κτηνοτρόφους είτε να οδηγήσουν τα κοπάδια τους σε σφαγή είτε να τα υποσιτίζουν, με αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, που συνεπάγεται και εκτίναξη της τελικής τιμής στο ράφι.

Πληθωρισμός: Στο 9,9% στην Ευρωζώνη, στο 12,1% στην Ελλάδα

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας, αν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το καλάθι των νοικοκυριών με τα 51 προϊόντα, με το οποίο επιχειρείται να μπει ένα φρένο στην ξέφρενη πορεία των τιμών, οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Καλάθι του νοικοκυριού: Στις 2 Νοεμβρίου η λίστα με τις τιμές

Ηδη βλέπουμε μειώσεις στην παραγωγή της πρώτης ύλης, που συνεπάγεται και μείωση στην παραγωγή προϊόντων. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες», επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, του κατσικίσιου κατά 5,6% και του πρόβειου 2%.

Όπως εξηγεί, οι τιμές όλων των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί: «νδεικτικά, το καλαμπόκι από 0,15 ευρώ που το αγοράζαμε σήμερα έχει 0,40 ευρώ. Ο βαμβακόσπορος και η κράμβη από τα 0,18 ευρώ ανέβηκαν στα 0,40 ευρώ. Η σόγια από τα 0,30-0,35 ευρώ κοστίζει πλέον 0,60 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα και το πετρέλαιο, που είναι κατά 100% ακριβότερα».

Γάλα των 3 ευρώ στα ψυγεία – Ακόμη και 15 ευρώ το κιλό η φέτα

Οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν πέρυσι στις γαλακτοβιομηχανίες το αγελαδινό γάλα έναντι 0,38 ευρώ το κιλό και τώρα έχει φτάσει στα 0,55-0,60 ευρώ, αύξηση που αγγίζει το 57,8%.

Επιδότηση καυσίμων: Έρχεται και Fuel Pass 3 – Τι ποσά θα δοθούν

Αντίστοιχα, το κατσικίσιο φεύγει από τον παραγωγό στα 0,75-0,80 ευρώ από 0,58 ευρώ πέρυσι (+37,9%), ενώ η τιμή του αιγοπρόβειου από τα 0,93 ευρώ πριν από έναν χρόνο έχει εκτοξευθεί σε 1,5-1,6 ευρώ το κιλό, δηλαδή πωλείται στις βιομηχανίες μέχρι και 72% ακριβότερο.

Πολυκατοικίες: Πώς θα απαλλαγείτε από τα κοινόχρηστα για τη θέρμανση

Έτσι, το αγελαδινό γάλα φτάνει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ να διατίθεται έναντι 1,85 ευρώ το λίτρο από 1,38 ευρώ τον Μάρτιο (+34%), ενώ το κατσικίσιο από τα 2,7 ευρώ άγγιξε τα 2,90 ευρώ το λίτρο, ακριβότερο κατά 7,4%. Σημαντικά αυξημένη είναι και η τιμή της συσκευασμένης φέτας (400 γραμμ.), η οποία μέσα σε επτά μήνες ανέβηκε κατά 12,3%, από τα 5,03 ευρώ στα 5,65 ευρώ.

Μάλιστα, στη βαρελίσια φέτα οι ανατιμήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς από τα 8-8,5 ευρώ, που την πουλούσαν πέρυσι οι μεγάλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, φέτος η τιμή της κυμαίνεται στα 12 ευρώ το κιλό (+41%) και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και τα 15 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top