Σταϊκούρας για «έκρηξη» πληθωρισμού: Πρωτόγνωρη εξωγενής κρίση

Τι ανέφερε για την ακρίβεια σε σχέση με άλλες χώρες  

Χρήστος Σταϊκούρας

«Η ελληνική οικονομία έχει υψηλές αντοχές. Έχουμε χτίσει ισχυρά αναχώματα και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε διάφορες κρίσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που δεν αρνήθηκε ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη εξωγενή κρίση, κυρίως στο ενεργειακό πεδίο, που οδηγεί σε εκτόξευση του πληθωρισμού που στην Ελλάδα είναι στο επίπεδο 12,1%.

Σταϊκούρας: Προϋπολογισμός - δίχτυ ασφαλείας για νοικοκυριά

Κάλεσε όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πρωτόγνωρος, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, καθώς το Βέλγιο έχει πληθωρισμό 12%, η Γερμανία 11%, η Εσθονία 24,2%, η Λιθουανία 22,5%, η Ολλανδία έχει 17,1%, η Αυστρία έχει 11%, Τσεχοσλοβακία έχει 13,6%.

Μέτρα στήριξης 3,5 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Φαίνεται να ζούμε με την ακρίβεια, σε όλη την Ευρώπη, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Έχουν επικαιροποιηθεί προς το δυσμενέστερο όλες οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, δείχνοντας ότι θα έχουμε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και του χρόνου. Άρα χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση με ένα συνεκτικό ρεαλιστικό πλέγμα μέτρων, που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και δυναμικά», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αποδεικνύει, ότι μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει γενναία και αποτελεσματικά, όσο μπορεί περισσότερο, τους πολίτες απέναντι στο μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας, πανευρωπαϊκά, των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Αποδεικνύει ότι μπορεί να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί κοινωνική πολιτική με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Αυτά διότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης εκπέμπει συνέπεια, έχει συνέχεια και αποπνέει σταθερότητα».


Σε ρυθμούς 5,3% η ανάπτυξη φέτος  

Σε αυτά τα στοιχεία ο κ. Σταϊκούρας συμπεριέλαβε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη φέτος με ρυθμούς 5,3%, «ρυθμοί υψηλότεροι των εκτιμήσεων που είχαν γίνει πριν από λίγους μήνες».

Ακρίβεια: Τέλος το Fuel Pass και η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης

«Η χώρα αναπτύσσεται πολύ πιο ισχυρά, σαφέστατα, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πιθανότατα είμαστε και ανάμεσα στις πρώτες σε ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης φέτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι σημειώνεται «ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και ρεκόρ εξαγωγών» και αυτό σημαίνει, τόνισε, διαφοροποίηση των αγορών και θέσεις απασχόλησης. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η χρονιά κλείνει με ταξιδιωτικές εισπράξεις, υψηλότερες του 2019.

Όπως εξάλλου ενημέρωσε τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, «ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ήταν 32% αυξημένος, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, σταθερές κάθε μήνα, είναι υψηλότερες κατά 30%. Η βιομηχανική παραγωγή, με υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι αυξημένη κατά 8,4%. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βελτιώθηκε».

Οι περισσότεροι έχουν αποπληρώσει ήδη τους φόρους 
 

Σε σχέση με την φορολογική ικανότητα των πολιτών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι «οι πολίτες δείχνουν εξαιρετική φορολογική συνείδηση, έχουν αποπληρώσει ήδη το 56% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 62% του ΕΝΦΙΑ, οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 1 δισ. ευρώ επιστρεπτέες προκαταβολές, ένα στα δύο ΑΦΜ, δηλαδή 252.000 ΑΦΜ, το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών, βεβαίως μειωμένο και με έκπτωση».

Ακρίβεια: Αυτές είναι οι νέες μειώσεις φόρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Όλα αυτά, όπως είπε, συνιστούν το θετικό αποτέλεσμα των μειώσεων φόρων που έχει υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα δε, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, η ανεργία συρρικνώθηκε σημαντικά και οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top