Ακρίβεια: Αυτές είναι οι νέες μειώσεις φόρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα

Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του μήνα

Νέες μειώσεις φόρων, με βασικό στόχο να υπάρξει νέα ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που πιέζονται έντονα από την ακρίβεια, περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα για την επόμενη διετία.

Στη φορολογική ατζέντα θα ενταχθούν κυρίως κυβερνητικές δεσμεύσεις, που δεν υλοποιήθηκαν λόγω των συγκυριών, αλλά και νέες που βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Τριπλό ραντεβού με την εφορία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Πρόκειται για νέα φορολογική κλίμακα, ώστε να μειωθούν οι συντελεστές της φορολογίας εισοδήματος και να δρομολογηθούν η νέα μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και το οριστικό τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για ιδιωτικό τομέα, Δημόσιο και συνταξιούχους.

Φοροδιαφυγή: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα κρυφά εισοδήματα - Ποιους αφορά

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαπιστώνουν ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων χτυπά… ταβάνι, καθώς φυσικά και νομικά πρόσωπα ανταποκρίνονται με συνέπεια στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, γεγονός που αποδίδεται και σε παρεμβάσεις όπως η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ και του εταιρικού φόρου αλλά και ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής 9%.

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση και του 3% της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή

Αυτά τα συμπεράσματα ενισχύουν το σχέδιο για νέες παρεμβάσεις στη φορολογία. Από τις σχεδιαζόμενες μειώσεις, η μόνη βέβαιη να εφαρμοστεί το 2023 είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ένα μέτρο συνολικού κόστους 470 εκατ. ευρώ, αφού ο δημοσιονομικός χώρος που θα αξιοποιηθεί για παρεμβάσεις άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης.

Σοβαρές πιθανότητες, εφόσον υπάρξει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, κάτι που θα διαπιστωθεί τους επόμενους μήνες, έχουν η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% και η πρώτη φάση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα περισσότερα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2024 και μετά. Η υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων, με αποδέκτες κυρίως τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της κυβέρνησης στην ατζέντα της που περιελάμβανε δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων. Από το νέο έτος, οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι δεν θα πληρώσουν ξανά την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία από το 2021 έχει ανασταλεί για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Τι κερδίζουμε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι χιλιάδες μισθωτοί του Δημοσίου και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους, που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

Εφορία: Πότε και πώς θα μειωθούν 5 + 1 φόροι

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι χιλιάδες μισθωτοί του Δημοσίου και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους / Pexels

Για παράδειγμα, για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, το όφελος θα είναι 22 ευρώ τον χρόνο ή 1,83 ευρώ τον μήνα, για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ τον μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ τον χρόνο ή 5,5 ευρώ τον μήνα, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ. Για εισόδημα 30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ τον χρόνο ή 56,3 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top