Ενεργειακή κρίση: Αλλάζει το ωράριο καταστημάτων; Ποιες ώρες θα κλείνουν;

Το αποφάσισε η Θεσσαλονίκη - Το συζητάει η Αθήνα

Με την ενεργειακή κρίση να γιγαντώνεται και τις προειδοποιήσεις για έναν δύσκολο χειμώνα να έχουν ενισχύσει το φόβο των πολιτών, ο εμπορικός κόσμος εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. 

Η συζήτηση άνοιξε αρχικά για τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά αντίστοιχες σκέψεις γίνονται και για την Αθήνα. 

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια - Πού θα κόβεται το φυσικό αέριο

Το θέμα μάλιστα αναμένεται να εξεταστεί και σήμερα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με παράγοντες της αγοράς.

Ενεργειακή κρίση: Η απόφαση για μειωμένο ωράριο στη Θεσσαλονίκη

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος που πρότεινε το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις απογευματινές και βραδινές ώρες. 

Eurogroup: Τέλος τα οριζόντια μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Συγκεκριμένα, πρότεινε από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00.

«Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ακρίβεια: Το κόστος ανά είδος θέρμανσης – Τι μας συμφέρει

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» τον τελευταίο χρόνο το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε 85% κατά μέσο όρο. Ενδεικτικό είναι ότι από τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν το καλοκαίρι, οι μισοί ήταν αυξημένοι πάνω από 90%.

Στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ εκτιμούν ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά δύο ώρες θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 5% - 7% και ότι το μέτρο αυτό, αν εφαρμοζόταν οριζόντια, θα είχε περιορισμένα αποτελέσματα. 

Μειωμένο ωράριο καταστημάτων: Τι υποστηρίζει ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επιμένει στην οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, σημειώνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αλλά και τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, που θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις, λειτουργώντας λιγότερες ώρες. 

Ενέργεια: Τα μέτρα που αποφάσισε η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει το μειωμένο ωράριο καταστημάτων:

  • Να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  • Να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  • Να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top