Ακρίβεια: Το κόστος ανά είδος θέρμανσης – Τι μας συμφέρει

Έρευνα για το χαμηλότερο κόστος ανάλογα με την τεχνολογία

«Συμφέρει να αλλάξουμε από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο», είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση των καταναλωτών / Βίντεο: ΕΡΤ

Με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις «πονοκεφαλιάζουν» για να βρουν ποια τελική είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για τη θέρμανση: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα ή καύσιμη ύλη.

Σύμφωνα με έρευνα των Νέων, το χαμηλότερο κόστος θα έχουν όσοι επιλέξουν τις αντλίες θερμότητας, αλλά και όσοι αξιοποιήσουν το κίνητρο του υψηλού και έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο αντί για το φυσικό αέριο.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, η έρευνα βασίστηκε σε τεχνικά στοιχεία (συντελεστές απόδοσης, μετατροπή μονάδων μέτρησης) των ΕΚΕΤΑ και ΕΜΠ, στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου και τις επιδοτήσεις του Οκτωβρίου, καθώς και στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα θέρμανσης και τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου.

Έκτακτη χρηματοδότηση για τη θέρμανση σχολείων

Για τους υπολογισμούς, ως βάση χρησιμοποιήθηκαν οι ανάγκες μια τετραμελούς οικογένειας με δύο παιδιά στην Αθήνα σε σπίτι 120 τ.μ. και κατανάλωση 4.500 θερμικών Κιλοβατώρων  για τη σεζόν Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Μητσοτάκης σε Bloomberg: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να βάλει πλαφόν στο αέριο

Το κόστος ανά είδος θέρμανσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο (λέβητας) υπολογίστηκε σε 810 ευρώ για το χειμερινό εξάμηνο. Η τιμή, εάν ληφθεί υπόψιν η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία, εκτιμάται στα 1,57 ευρώ το λίτρο. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη δαπάνη αφορά νοικοκυριό που δε δικαιούται το επίδομα.

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα δωρεάν λίτρα πετρέλαιο καλύπτει – Παραδείγματα

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Στην περίπτωση, όμως που η συγκεκριμένη οικογένεια είναι δικαιούχους της βασικής επιχορήγησης των 350 ευρώ, τότε, με βάση τις βαθμοημέρες και άλλα τεχνικά στοιχεία, για όλο τον χειμώνα θα επιδοτηθεί με 211 ευρώ. Έτσι, ο λογαριασμός για θέρμανσης με πετρέλαιο κατεβαίνει στα 599 ευρώ.

Tο χαμηλότερο κόστος θα έχουν όσοι επιλέξουν τις αντλίες θερμότητας, αλλά και όσοι αξιοποιήσουν το κίνητρο του υψηλού και έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο αντί για το φυσικό αέριο / Eurokinissi

Πιο χαμηλό είναι το κόστος για ένα νοικοκυριό που μέχρι πέρυσι κατανάλωνε φυσικό αέριο. Το ύψος του βασικού επιδόματος θέρμανσης ανεβαίνει στα 700 ευρώ. Η εν λόγω οικογένεια, που μένει στην Αθήνα, θα πάρει για όλη τη σεζόν 421 ευρώ και έτσι το κόστος θέρμανσης μειώνεται κι άλλο, στα 399 ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Αν και το φυσικό αέριο έχει φτάσει σε αδιανόητα επίπεδα, εντούτοις η επιδότηση που δίνεται από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προσγειώνει την τιμή στα 0,12 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Το αποτέλεσμα είναι να διατηρείται φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και μετά τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, η οικογένεια που θα χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο θα πληρώσει για όλο τον χειμώνα 549 ευρώ.

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ ΑΕΡΟΘΕΡΜΑ

Φωτιά παίρνουν οι λογαριασμοί για όσους θερμανθούν με τζάκι ανοικτού θαλάμου, αλλά και με συσκευές που διαθέτουν ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως αερόθερμο, σόμπες, κλπ.). Για την πρώτη περίπτωση, ένα νοικοκυριό θα ξοδέψει σε ξύλα 1.080 ευρώ. Όσοι επιχειρήσουν να ζεσταθούν ε ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να υπολογίσουν κόστος 763,5 ευρώ. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με δεδομένο ότι η οικογένεια έχει επιλέξει πάροχο με κλιμακωτό τιμολόγιο και λαμβάνοντας υπόψη τις επιδοτήσεις. 

 

Ενέργεια: «Ξεπουλάνε» οι ηλεκτρικές κουβέρτες – Πόσο κοστίζει η χρήση τους

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Οι αντλίες θερμότητας έχουν υψηλή απόδοση θέρμανσης, μειώνοντας ουσιαστικά την κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, το κόστος για όσους διαθέτουν αυτή την υποδομή κατεβαίνει πολύ χαμηλά. Με βάση τους υπολογισμούς, η δαπάνη είναι μόλις 252 ευρώ για τη χειμερινή σεζόν. 

Tο χαμηλότερο κόστος θα έχουν όσοι επιλέξουν τις αντλίες θερμότητας, αλλά και όσοι αξιοποιήσουν το κίνητρο του υψηλού και έκτακτου επιδόματος θέρμανσης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top