Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια - Πού θα κόβεται το φυσικό αέριο

Τρία επίπεδα συναγερμού - Πρόβλεψη και για δολιοφθορά στις υποδομές

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια, το οποίο περιλαμβάνει επτά καταστάσεις κρίσεων και τρία επίπεδα συναγερμού, έχει επεξεργαστεί ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο κίνδυνος δολιοφθοράς στις εθνικές υποδομές φυσικού αερίου αλλά και η διακοπή παροχής του καυσίμου από τρίτους προμηθευτές ή Διαχειριστές. 

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Γιατί συμφέρει η αγορά του - Πώς θα δοθεί η επιδότηση

Στο τρίτο επίπεδο συναγερμού προβλέπονται ακόμα και μέτρα διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, με πρώτες στη σειρά τις μεγάλες βιομηχανίες και τελευταίους τους οικιακούς καταναλωτές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους σταθμούς τηλεθέρμανσης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Eurogroup: Τέλος τα οριζόντια μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Το σχέδιο του ΔΕΣΦΑ έχει αποσταλεί προς έγκριση, ενώ η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) το έδωσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου.

Οι επτά καταστάσεις κρίσης

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιγράφει επτά «καταστάσεις κρίσης», οι οποίες ενεργοποιούν διαδοχικά τρία επίπεδα συναγερμού.

Οι κίνδυνοι είναι:

•    Τεχνικά προβλήματα στην υποδομή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ),

•    Τεχνικά προβλήματα στην υποδομή ανάντη και κατάντη Συνδεδεμένων Συστημάτων Φυσικού Αερίου,

Ακρίβεια: Το κόστος ανά είδος θέρμανσης – Τι μας συμφέρει

•    Δολιοφθορά, βανδαλισμοί, κλοπές, στις εγκαταστάσεις του ΕΣΦΑ,

•    Περιορισμός ή διακοπή παροχής αερίου από τρίτους (ιδίως Προμηθευτές Φυσικού Αερίου, Χρήστες, Διαχειριστές ανάντη Συστημάτων Φυσικού Αερίου, Διαχειριστές Ανεξαρτήτων Συστημάτων Φυσικού Αερίου),

Ρεύμα: Η ΡΑΕ προειδοποιεί για παραπλανητικές διαφημίσεις από παρόχους

•    Μη αναμενόμενη υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου σχετιζόμενη με εμπορικές ή χρηματοοικονομικές παραμέτρους,

•    Μακροχρόνιοι περιορισμοί στην παροχή Φυσικού Αερίου,

•    Πολιτική αναταραχή, πόλεμος, τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές.

Οι εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

Οι εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα / Eurokinissi

Τα επίπεδα συναγερμού

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος του εφοδιασμού ενεργοποιούνται οι αντίστοιχες «καταστάσεις συναγερμού 1,2 και 3». Για κάθε επίπεδο συναγερμού προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αποτραπεί η μετάβαση στον ακραίο κίνδυνο.

1.       «Κατάσταση Συναγερμού 1 – Έγκαιρη Προειδοποίηση»: Κηρύσσεται όταν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με Φυσικό Αέριο και το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει στην ενεργοποίηση της Κατάστασης Συναγερμού 2 ή 3.

Γεωργιάδης: Κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι συστάσεις στους καταναλωτές για συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης φυσικού αερίου.

2.       «Κατάσταση Συναγερμού 2 – Επιφυλακή»: Κηρύσσεται όταν εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε μέτρα που δε στηρίζονται στην αγορά.

Προβλέπονται μέτρα, όπως της διακοψιμότητας έναντι αποζημίωσης σε βιομηχανίες και μεγάλους καταναλωτές αερίου, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν το απόθεμα LNG και εξετάζεται η δυνατότητα παραλαβής επιπλέον ποσοτήτων LNG, ή αερίου από άλλους αγωγούς.

3.       «Κατάσταση Συναγερμού 3 – Έκτακτη Ανάγκη»: Κηρύσσεται σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης Φυσικού Αερίου, σημαντικής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης Φυσικού Αερίου, με συνέπεια την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που δεν στηρίζονται στην αγορά.

Η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών σε περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα που δε στηρίζονται στην αγορά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top