Καρτέλ για τα καυσόξυλα στην αγορά εκτοξεύει τις τιμές! 

Με το σταγονόμετρο τα ξύλα πριν καν έλθει ο χειμώνας  

Μετά την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου η ζήτηση για καυσόξυλα και πέλετ έχει τετραπλασιαστεί. Οι τιμές  έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ οι έμποροι δυσκολεύονται ακόμα και με τις παραγγελίες, αφού οι υλοτόμοι στέλνουν τα φορτία με το… σταγονόμετρο. 

Ενέργεια: Πήραν φωτιά οι τιμές στα καυσόξυλα και τα πέλετ

Τι συμβαίνει ακριβώς στην αγορά εξήγησε η Μαρία Παππά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.   

60 – 70% πάνω οι τιμές στα καυσόξυλα σε σύγκριση με πέρσι   

Οι καταναλωτές από εκεί που έδιναν 120 ευρώ πέρσι για ένα κυβικό ξύλα, φέτος πληρώνουν ήδη 170 ευρώ χωρίς να έχει ξεκινήσει ο χειμώνας.

Οι έμποροι κάνουν μεγάλες παραγγελίες λόγω της αυξημένης ζήτησης, παραλαμβάνουν όμως ελάχιστα, με τιμές αυξημένες κατά 60-70% συν τις αυξήσεις στα μεταφορικά. 

Ενέργεια: Δωρεάν καυσόξυλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ - Ποιοι τα δικαιούνται

Οι ελλείψεις οφείλονται σε τρεις παράγοντες: την περιορισμένη υλοτόμηση, τις εξαγωγές και την αγορά της πλειοψηφίας των ξύλων από τις μεγάλες βιομηχανίες. Έτσι, «τη νύφη πληρώνουν» η λιανική και οι καταναλωτές. Το υπουργείο Ανάπτυξης με διάταξη που έχει καταθέσει στη βουλή βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, στη λιανική όμως και όχι στη χονδρική. Παράλληλα ξεκινά την καταγραφή των αποθεμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ελλείψεις είναι πραγματικές οι τεχνητές ώστε να ανέβουν και άλλο οι τιμές στα καυσόξυλα τους χειμερινούς μήνες. 

Γεωργιάδης: Μπαίνει πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλετ

Οι έμποροι λιανικής πώλησης καυσόξυλων πάντως δηλώνουν ότι οι ίδιοι είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της αγοράς και ότι οι έλεγχοι για τυχόν αισχροκέρδεια  πρέπει να γίνουν στα προηγούμενα στάδια διάθεσης και εμπορίας καυσόξυλων.     

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top