Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποια τιμή θα διατίθεται μετά την επιδότηση    

Αλλά περιπλέκεται η κατάσταση αν υπάρξει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο  

Προς το πετρέλαιο θέρμανσης, θέλει να στρέψει τα νοικοκυριά το οικονομικό επιτελείο, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνει απαγορευτική. Ως κίνητρο, θα εφαρμοστεί οριζόντια επιδότηση για όλους, ενώ πιο γενναίο θα είναι και το επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους... 

Στροφή από το ρεύμα και το φυσικό αέριο στο φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης

Aυξημένη επιδότηση για «στροφή» στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται επέβαλε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 350 ευρώ και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας θα αυξομειώνεται. Η βασική διαφορά είναι ότι το επίδομα θα διπλασιάζεται για όσους χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο, είτε «έκαψαν» πέρσι ηλεκτρικό ή φυσικό αέριο είτε δικαιούνται για πρώτη φορά επιδότηση. 

Νέα μέτρα στήριξης: Πάνω από 10 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Τα εισοδηματικά κριτήρια γίνονται, μάλιστα, πιο ελαστικά: για τους άγαμους ανεβαίνουν στις 16.000 ευρώ, για τα ζευγάρια στις 24.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί υπάρχει προσαύξηση 3.000 ευρώ. Ακόμα κι εκείνοι που δεν θα πάρουν επίδομα θέρμανσης, έχουν ως κίνητρο την οριζόντια μείωση κατά 25 λεπτά, για να ζεσταθούν με πετρέλαιο. 

Το καλό σενάριο: εκκίνηση με 1,35- 1,40 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει με τιμή 1,35 – 1,40 ευρώ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής να δηλώνει  ότι τα νοικοκυριά αντέχουν μέχρι τιμή 1,50 ευρώ το λίτρο, ότι αγωνιούν και συνεχώς ρωτάνε για τις τιμές.  

Nέα Μέτρα-ΔΕΘ: Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης-Αύξηση 6% στις συντάξεις

Δίλημμα για όσους «καίνε» φυσικό αέριο 

Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών με φυσικό αέριο είναι προβληματισμένοι αν θα βάλουν πετρέλαιο

«Θα δούμε την τιμή. Τώρα το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο πάνω,  δεν συμφέρει… είναι  έτοιμος να λειτουργήσει ο καυστήρας» δηλώνει στο Star διαχειριστής πολυκατοικίας.  

Άγνωστος «Χ»  οι επιπτώσεις από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο 

Η κατάσταση περιπλέκεται από το πλαφόν μεταξύ 40 και 60 δολαρίων, στο ρωσικό πετρέλαιο, που αποφάσισαν σύμφωνα με το Reuters οι επτά πλουσιότερες χώρες της Δύσης (G7). Το ερώτημα είναι αν αυτό θα προκαλέσει νοδική αντίδραση, ειδικά αν το Κρεμλίνο κόψει τις ροές.  

Θ. Σκυλακάκης: «Η τιμή του φυσικού αερίου ισοδυναμεί με βενζίνη 10 ευρώ το λίτρο» 

Επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο θα υπάρξουν και θα κλειδώσουν όταν ληφθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πλαφόν. Ωστόσο είναι δύσκολο να καλύψουν τη μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. 

Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο απειλεί τις ροές προς την Ελλάδα 

«Όταν το φυσικό αέριο είναι αυξημένο κατά 10 φορές, όπως σήμερα το πρωί, θα κόστιζε εάν ήταν βενζίνη 10 ευρώ το λίτρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.   

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι 220% υψηλότερη από πέρσι και 1.200% μεγαλύτερη από το 2020!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top