Νωρίτερα στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών

Οι 3 τρόποι και οι παγίδες

Να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν οι ασφαλισμένοι.

Η εξαγορά πλασματικών ετών γίνεται με τρεις τρόπους: εφάπαξ,  σε δόσεις, ή με παρακράτηση της σύνταξης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η εξαγορά πρέπει να γίνεται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, καθώς  μόνο τότε ο ασφαλισμένος μπορεί πραγματικά να γνωρίζει πόσα έτη πρέπει πραγματικά να εξαγοράσει και πόσο.

Αναδρομικά - συντάξεις: Εξετάζεται να πληρωθούν σε όλους - Τι θα πάρετε

Στο Δημόσιο επιτρέπεται η εξαγορά 7 πλασματικών ετών από Στρατό, σπουδές, κ.ά., και επιπλέον έως 5 έτη λόγω τέκνων (για 3 παιδιά), ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνολικά αναγνωρίζονται έως 7 πλασματικά έτη.

Πλασματικά έτη: Ποιοι και πώς μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, η χρήση των πλασματικών ετών δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως εάν ο ασφαλισμένος δεν εξαγοράσει πλασματικά έτη για να θεμελιώσει και χρόνο ασφάλισης, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για αναγνώριση πλασματικών και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, και δεν επιστρέφονται.

Ποιοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών ετών και πόσο κοστίζει

Δικαίωμα συνταξιοδότησης, μέσω εξαγοράς πλασματικών ετών έχουν όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Ακρίβεια: «Κλείδωσε» νέα και αυξημένη επιταγή ακρίβειας – Ποιους θα αφορά

Η εξαγορά μπορεί να γίνει εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει τη λύση των δόσεων, αυτές θα καθοριστούν ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται.

Νωρίτερα στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών

Στο Δημόσιο επιτρέπεται η εξαγορά 7 πλασματικών ετών από Στρατό, σπουδές, κ.ά., και επιπλέον έως 5 έτη λόγω τέκνων (για 3 παιδιά), ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνολικά αναγνωρίζονται έως 7 πλασματικά έτη / Pixabay

Τέλος, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει την εξόφληση των εξαγορασμένων ετών, με παρακράτηση από την σύνταξη, σε ποσοστό 25% αυτής και έως ότου εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό.

Αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης έως το τέλος του 2022

Στο δημόσιο, το κόστος της εξαγοράς για όσους υποβάλλουν σήμερα αίτημα, ισούται με το 20% του μισθού τους. Βέβαια, όσοι είχαν υποβάλλει αίτημα πριν το 2021, θα ολοκληρώσουν την εξαγορά με το κόστος που ίσχυε την χρονιά υποβολής της αίτησης.

Στον ιδιωτικό τομέα, η συνηθέστερη περίπτωση εξαγοράς, αφορά όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και θέλουν 2-4 πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν τα 40 και να βγουν στη σύνταξη στα 62.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top