Αναδρομικά - συντάξεις: Εξετάζεται να πληρωθούν σε όλους - Τι θα πάρετε

Τα 4 σενάρια για την καταβολή τους

Πληρωμή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) και τα «μπρος-πίσω», που έκανε, λέγοντας στην αρχή ότι δικαιούνται αναδρομικά μόνον όσοι έχουν κάνει αγωγές. 

Τα εναλλακτικά σενάρια, που έχουν πέσει στο τραπέζι, περιλαμβάνουν τις δόσεις, την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού σε όσους δεν έχουν κάνει αγωγές, αλλά και τον συμψηφισμό αναδρομικών με την προσωπική διαφορά, που θεωρείται «σκιώδης μείωση» στις συντάξεις.

ΣτΕ: «Ναι» στα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις - Ποιοι τα δικαιούνται

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι:

Κατώτατος μισθός: Επιστρέφει και πάλι στα 751 ευρώ μετά από 10 χρόνια

1. Αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023. Κόστος 2,3 δισ. ευρώ. Οι μεν συνταξιούχοι Ταμείων του ιδιωτικού τομέα (2 εκατ. δικαιούχοι) θα πάρουν επιστροφές μειώσεων 11 μηνών από τις επικουρικές και τα Δώρα, με κόστος 1,9 δισ. ευρώ, οι δε του Δημοσίου (500.000 δικαιούχοι) θα πάρουν αναδρομικά 24 μηνών από την ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύη Συνταξιούχων) με ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Οι δόσεις μπορεί να είναι και 3 χρόνια, δηλαδή 2023, 2024 και 2025.

ΣτΕ: «Ναι» στα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις - Ποιοι τα δικαιούνται

Πληρωμή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) και τα «μπρος-πίσω», που έκανε / Pixabay

2. Αναδρομικά σε συνταξιούχους Ταμείων ιδιωτικού τομέα που έχουν κάνει αγωγές έως τις 31/07/2020 και αναγνωρίζονται ότι έχουν έννομο συμφέρον να πάρουν τα χρήματα που διεκδικούν με τις αποφάσεις 1403-07 του ΣτΕ. Σε αυτήν την περίπτωση το πακέτο πληρωμών πέφτει στα 400 με 500 εκατ. ευρώ, καθώς αγωγές έχουν κάνει 350.000 έως 400.000 συνταξιούχοι για επιστροφές μειώσεων 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα.

Αναδρομικά συντάξεις: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αποφάσεις ΣτΕ

3. Να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό 500-600 ευρώ έναντι αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους (με ή χωρίς αγωγές) και να πληρωθεί το υπόλοιπο των αναδρομικών πάνω από τα 500-600 ευρώ σε όσους έχουν αγωγές και δικαιώνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Ακρίβεια: «Κλείδωσε» νέα και αυξημένη επιταγή ακρίβειας – Ποιους θα αφορά

4. Να εξεταστεί το θέμα του συμψηφισμού αναδρομικών με την προσωπική διαφορά. Αυτό το σενάριο μπορεί να αποδειχθεί αμοιβαία ωφέλιμο για την κυβέρνηση και τους συνταξιούχους, καθώς περί το 1 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν συμπλήρωμα προσωπικής διαφοράς θα το μετατρέψουν σε κανονική σύνταξη, αλλά θα ξεχάσουν τα αναδρομικά.

Όσοι έχουν και αγωγές ενδεχομένως να πάρουν τυχόν υπόλοιπο αναδρομικών που θα προκύψει μετά τον συμψηφισμό με την προσωπική διαφορά.

H «κρυφή» επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, και πολύ περισσότερο όσοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά με αύξηση, θα πάρουν και τα αναδρομικά εφόσον έχουν κάνει αγωγές. Με το σχέδιο συμψηφισμού αναδρομικών και προσωπικής διαφοράς, το κόστος πέφτει πολύ χαμηλά, ίσως και κάτω από 200 εκατ. ευρώ, αλλά βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

Η κυβέρνηση καθαρίζει χωρίς να εκτροχιάσει τα οικονομικά και οι συνταξιούχοι παίρνουν αυτό που τους καίει περισσότερο, που είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου και αποτελεί μια «οιονεί μείωση» σύνταξης. Το κέρδος για τους συνταξιούχους θα είναι επίσης ότι με έναν συμψηφισμό αναδρομικών και προσωπικής διαφοράς θα πάρουν και τις αυξήσεις, που ξεπαγώνουν από το 2023, τις οποίες είχαν ξεγράψει επειδή θα συμψηφίζονταν με την προσωπική διαφορά.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων για επικουρικές συντάξεις ανά Ταμείο

Παραδείγματα για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων:

1. Συνταξιούχος ΙΚΑ με αναδρομικά 11μήνου από μειώσεις επικουρικής και Δώρα δικαιούται 1.947 ευρώ μικτά. Μετά την κράτηση 6% για ασθένεια το ποσό διαμορφώνεται στα 1.830 ευρώ και με φόρο 20% θα πάρει 1.464 ευρώ.

2. Συνταξιούχος Δημοσίου που δικαιούται αναδρομικά 2.312 ευρώ μικτά, μετά την κράτηση 6% για ασθένεια το ποσό διαμορφώνεται στα 2.173 ευρώ και με φόρο 20% θα πάρει 1.738 ευρώ.

Αναδρομικά συντάξεις πίνακες   Αναδρομικά συντάξεις πίνακες   Αναδρομικά συντάξεις πίνακες   Αναδρομικά συντάξεις πίνακες
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top