Αναδρομικά συντάξεις: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αποφάσεις ΣτΕ

Ποιοι θα λάβουν ποσά και για ποιες περιόδους

Μόνο για το ενδεκάμηνο που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά για τις περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα εάν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ή όχι.

Εξάλλου, τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων (Χριστουγέννων –Πάσχα – θερινής άδειας) μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι 31 Ιουλίου 2020.

ΣτΕ: «Ναι» στα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις - Ποιοι τα δικαιούνται

Αυτό έκρινε με πέντε αποφάσεις η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ – Συμβούλιο της Επικρατείας).

Ωστόσο, η απόφαση αφήνει «παράθυρο» σε δυο κατηγορίες συνταξιούχων: 

Ρεκόρ όλων των εποχών στην απονομή συντάξεων

•    Σε όσους είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου Βρούτση (που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες, αποσβένοντας τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα). Αφορά όσους είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια έως την 31η Ιουλίου 2020, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να ελπίζουν για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου τα ποσά των κομμένων επικουρικών και τα κομμένα δώρα

Αυξάνονται οι συντάξεις από το 2023

•    Δίνει τη δυνατότητα σε χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και έτσι εξαιρέθηκαν από την πληρωμή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020 να διατηρήσουν τις αξιώσεις τους.

Αντίθετα για όλους τους συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή αναδρομικών επικούρησης και δώρων αποσβένονται διά νόμου.

Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που εισέπραξαν τα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top