Αυξάνονται οι συντάξεις από το 2023

Ποιοι θα δουν αυξήσεις - Πώς υπολογίζονται

Aύξηση των κύριων συντάξεων αναμένεται από το 2023, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο RGC που διεξάγεται στην Πάτρα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αυξήσεις 7% που είδαν οι συνταξιούχοι με τον νόμο Βρούτση, τις αυξήσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά και τα βοηθήματα που δόθηκαν για χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικό μπόνους για χιλιάδες συνταξιούχους

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, δήλωσε πως το 2021 έφθαναν τις 150.000, ενώ τώρα υπολογίζονται σε 60.000. «Τώρα θα τρέξουμε να τελειώσουμε μέχρι το καλοκαίρι για να πάρουν σειρά οι επικουρικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέο πακέτο αναδρομικών έως 5.000 ευρώ μέσα στο καλοκαίρι

Κλείνοντας την παρέμβασή του στο συνέδριο RGC στην Πάτρα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι, για φέτος τουλάχιστον, δε φαίνεται να «ξεπαγώνουν» οι τριετίες καθώς δεν αναμένεται να πέσει η ανεργία κάτω από 10%.

Αύξηση συντάξεων το 2023 ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης 

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις

Η αύξηση των συντάξεων από την 1.1.2023 θα φορά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ και θα υπολογισθεί στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης.

Πλασματικά έτη: Ποιοι και πώς μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης

Ο νόμος προβλέπει «αύξηση στο συνολικό ποσό της σύνταξης», και όχι στο μέρος της αναλογικής ή της εθνικής σύνταξης, όπως αναφέρουν ορισμένοι. Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν οφειλές – Τι αλλάζει

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%). Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top