Πλασματικά έτη: Ποιοι και πώς μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης

Ποιους αφορά και πως γίνεται - Οι δύο τρόποι για την εξαγορά

Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΦΚΑ, Όμρηο Τσάπαλο

Να εξαγοράσουν έως 150 μέρες ασφάλισης και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ.

Η αναγνώριση του επιπλέον χρόνου ασφάλισης αφορά μόνο όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση:

1. να έχει διακόψει οριστικά την απασχόλησή του

Έως 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη με 12 επιλογές πλασματικών ετών

2. να έχει διακόψει την πραγματική ή την προαιρετική του ασφάλιση

3. να μην έχει αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι θα λάβουν επίδομα 700 και 1000 ευρώ

Οι δικαιούχοι με λίγα λόγια μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης καταβάλλοντας τις εισφορές που αντιστοιχούν σε 150 ημέρες ασφάλισης με βάση το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κατά τον χρόνο της αναγνώρισης.

ΕΦΚΑ: Μειώνονται οι εισφορές για τους αγρότες από την 1η Ιουνίου

Η δυνατότητα αυτή δεν αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, να μην έχει πάρει σύνταξη από κάποιον άλλο φορέα της Ελλάδας ή του εξωτερικού και να μην δικαιούται άλλη μορφή συνταξιοδότησης (πχ αναπηρίας, χηρείας, κλπ).

Εκτός από τη δυνατότητα εξαγοράς 150 ημερών ασφάλισης, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα σε όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν και τους λείπουν ένσημα, να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους για χρονικό διάστημα μέχρι 3 έτη, για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο, χωρίς να γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι να είχαν τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top