Έως 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη με 12 επιλογές πλασματικών ετών

Τι ισχύει για στρατιωτική θητεία, ανεργία, προσαύξηση σύνταξης

Χρήματα πορτοφόλι

Να βγουν από 5 έως 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη συμπληρώνοντας τον χρόνο ασφάλισης με πλασματικά έτη από 12 κατηγορίες μπορούν οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων.

Οι χρόνοι, που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (119 μέρες συνολικά) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.

Συνταξιούχοι που εργάζονται: Σε ποιες περιπτώσεις δεν προβλέπεται κούρεμα

Η στρατιωτική θητεία και η ανεργία-ασθένεια αξιοποιούνται για σύνταξη γήρατος στο 67ο έτος με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 15 ετών ασφάλισης, ή της 25ετίας αν πρόκειται για Tαμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών.

Για σύνταξη γήρατος με 15-25 έτη (ανάλογα με το Ταμείο) δεν μπορεί να αξιοποιηθεί άλλος πλασματικός χρόνος (π.χ. παιδιών, σπουδών κ.ά.).

ΕΦΚΑ: Βγάζουν ακόμη συντάξεις Κατρούγκαλου… ενώ ισχύει ο νόμος Βρούτση

Στις περιπτώσεις όμως που οι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με άλλες διατάξεις (π.χ. 35ετία, 40ετία) αξιοποιούνται περισσότερα πλασματικά έτη.

Αναδρομικά σε συντάξεις: Πότε και σε ποιους θα γίνει η επόμενη πληρωμή

Στο Δημόσιο, για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν 25ετία ως το 2010 μπορούν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία οι άνδρες και χρόνο λόγω τέκνων οι γυναίκες. Οσοι θέλουν να συμπληρώσουν την 25ετία στα έτη 2011 και 2012, κατοχυρώνοντας σύνταξη πριν από τα 67 και πριν από τα 62, έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν 4 πλασματικά έτη για το 2011 και 5 πλασματικά έτη για το 2012, συν το χρόνο λόγω τέκνων, που είναι 1 έτος για ένα παιδί, 2 έτη για το δεύτερο (και συνολικά 3 έτη) και 2 έτη για το τρίτο (και συνολικά ως 5 έτη).

Επίσης, στη σύνταξη γονέων με ανήλικο τέκνο από το Δημόσιο επιτρέπεται και η αναγνώριση πλασματικού χρόνου λόγω τέκνων, ενώ στα άλλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, κ.ά.) η σύνταξη με ανήλικο τέκνο ισχύει μόνον για τις μητέρες και επιτρέπεται η εξαγορά άλλων πλασματικών χρόνων, εκτός των πλασματικών λόγω τέκνων!

Οι πλασματικοί χρόνοι που είναι με εξαγορά συνυπολογίζονται τόσο για να αυξήσουν τον συντάξιμο χρόνο ασφάλισης όσο και για να προσαυξηθεί το ποσό της σύνταξης. Οι δωρεάν πλασματικοί χρόνοι (π.χ. ανεργία, ασθένεια, κύηση-λοχεία) συνυπολογίζονται μόνον στο σύνολο των ετών ασφάλισης και δεν αυξάνουν τη σύνταξη.

Το κόστος εξαγοράς είναι ίσο με το 20% του μισθού για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες ισοδυναμεί με το ποσό της μηνιαίας εισφοράς που καταβάλλουν στον κλάδο σύνταξης.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα για τις 12 κατηγορίες των πλασματικών ετών ασφάλισης 


πλασματικά έτηΠλασματικά έτη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top