Παράνομο 1 στα 4 τσιγάρα που καπνίζουν οι Έλληνες

Το 90% της τιμής είναι φόροι

Τσιγάρα

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία, εμφανίζει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ετήσιας ανεξάρτητης έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International, ότι ένα στα τέσσερα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι παράνομο.

Δουλεύουμε τις μισές μέρες του χρόνου για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Τα χαμένα έσοδα από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχονται, για το 2021, σε 604 εκατ. ευρώ. Για σύγκριση, το Fuel Pass 2 με την επιδότηση καυσίμων έως 100 ευρώ θα κοστίσει συνολικά 375 εκατ. ευρώ.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι η τρομακτική άνοδος στην κατανάλωση των λαθραίων τσιγάρων.

Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Στην Ελλάδα η πιο μεγάλη υπόθεση στην Ευρώπη

Το 2009, πριν ξεσπάσει η κρίση, αντιστοιχούσε στο 3% του συνόλου. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 21% το 2014 και πλέον ανέρχεται στο 24% της συνολικής κατανάλωσης σε όλη τη χώρα.

Φόροι το 90% της τιμής

Η υπερφορολόγηση των νόμιμων καπνικών προϊόντων (τσιγάρα, είδη βιομηχανοποιημένων καπνών, όπως πούρα και καπνός), σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ωθεί τους καπνιστές σε φθηνότερα, πλην ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, υποκατάστατα των νόμιμων τσιγάρων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) το 2020, σε ένα πακέτο 20 τσιγάρων με τιμή 3,73 ευρώ αντιστοιχούν 1,65 ευρώ σε πάγιο φόρο (ανά μονάδα προϊόντος), 0,97 ευρώ σε αναλογικό φόρο (υπολογίζεται επί της ανώτατης τιμής λιανικής) και 0,73 ευρώ στον ΦΠΑ.

Μετά την αφαίρεση των φόρων (από τη μέση σταθμισμένη τιμή λιανικής – ΜΣΛΤ) απομένουν 0,40 ευρώ που πρέπει να κατανεμηθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κατά το ΚΕΠΕ, στην Ελλάδα ο συνολικός φόρος που επιβαρύνει τα τσιγάρα ως ποσοστό της ΜΣΛΤ είναι 89,4%, έναντι 79,56% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top