Δουλεύουμε τις μισές μέρες του χρόνου για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Από την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας και έπειτα βάζουμε χρήματα στην τσέπη

Επτά στα δέκα νοικοκυριά ξοδεύουν μηνιαίως άνω του 80% του εισοδήματος τους για βασικά καταναλωτικά αγαθά, λογαριασμούς Κοινής Ωφελείας και καύσιμα

Για να πληρώνει φόρους και εισφορές εργάζεται ο μέσος Έλληνας τις μισές μέρες του χρόνου, συγκεκριμένα 181 μέρες από τις 365.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για τους Έλληνες το 2022 είναι την 1η Ιουλίου.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι εκείνη η ημέρα του χρόνου κατά την οποία, ο μέσος κάτοικος μιας χώρας έχει ήδη, θεωρητικά, δουλέψει αρκετές μέρες μέσα στο ημερολογιακό έτος ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο των ετήσιων φόρων και εισφορών που οφείλει στο κράτος. Δηλαδή, η μέρα από την οποία και έπειτα το 100% του εισοδήματός του, του ανήκει εξ ολοκλήρου.

Έρχονται οι ηλεκτρονικές κληρονομιές – Πώς θα γίνονται

Τα κύρια ευρήματα της φετινής μελέτης

● Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά το 2022 εργαστήκαμε 2 ημέρες λιγότερο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, καθώς σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 εργαστήκαμε για το κράτος 183 ημέρες (Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2021: 3 Ιουλίου).

Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα λάβουν στο τέλος του μήνα… mega δόση

● Από το 2010 στο 2020 προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος, μία αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 28 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

● Αν συνυπολογίσουμε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε το 2009 είχαμε τη μεγαλύτερη κατ’ ‘έτος αύξηση ημερών εργασίας για το κράτος (+19) μέχρι να φτάσουμε στο 2020 όπου η χαμηλή συγκομιδή φορολογικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας και η διατήρηση του ύψους των κρατικών δαπανών κατέληξε σε κατ’ ‘έτος αύξηση +43 ημερών.

Πιέσεις για νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

● Το 2020 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα κατέγραφε υψηλό μέγεθος παραοικονομίας (7η χειρότερη επίδοση), χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων (8η χειρότερη επίδοση), υψηλή ανισότητα (7η χειρότερη επίδοση) και υψηλό ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας (9η χειρότερη επίδοση) ανάμεσα στις 29 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες που εξετάζονται.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top