Πιέσεις για νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Δεν έχουν υποβληθεί ακόμη 1,5 εκατ. δηλώσεις

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Δέκα ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας εκκρεμεί η υποβολή ακόμη 1,5 εκατομμυρίου δηλώσεων, με αποτέλεσμα λογιστές και φορείς να πιέζουν για να δοθεί νέα παράταση, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έχουν τονίσει δεν υπάρχει πρόθεση να δοθεί νέα παράταση, καθώς φέτος οι δηλώσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται νωρίτερα από ποτέ (από τις 30 Μαρτίου).

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για μη ληξιπρόθεσμες δόσεις

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ΥΠΟΙΚ να βρεθεί προ… τετελεσμένων και να αποφασίσει τελικά να δώσει λίγο ακόμη χρόνο στους φορολογούμενους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε ημέρα περίπου 150.000 δηλώσεις.

Εφορία: Ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις κληρονομιάς

Σημειώνεται ότι στη νέα επιστολή τους προς το οικονομικό επιτελείο λογιστές-φοροτεχνικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι ζητούν παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θέτοντας μία σειρά προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει.

Χωρίς φόρο 1 στους 2 φορολογούμενους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) για τις 4,9 εκατομμύρια δηλώσεις, που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες:

- Το 52,84% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

- Το 33,43% είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,77 δισ. ευρώ ή 1.058 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου.

- Το 13,73% είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 258 εκατ. ευρώ ή 378 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top