Ρεύμα: Γιατί δεν μπήκαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς Ιανουαρίου

«Θα είναι δύσκολο το επόμενο τρίμηνο» εκτιμούν παράγοντες της αγοράς

Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, την Τετάρτη

Μπορεί χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, να ανακοίνωσε την επέκταση των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και τον Φεβρουάριο, ωστόσο αρκετοί είναι οι καταναλωτές που δεν έχουν δει ακόμη τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου.

Έτσι, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, με τις καταναλώσεις του προηγούμενου μήνα, που είναι σημαντικά «φουσκωμένα».

Επιδότηση λογαριασμών: 39 ευρώ για το ρεύμα, 40 ευρώ για το φυσικό αέριο

Οι εταιρίες προμήθειας θα αρχίσουν από τώρα να πιστώνουν στους λογαριασμούς, που θα εκδίδονται, τα αναλογούντα ποσά των ενισχύσεων του Ιανουαρίου. Έτσι, εκτιμάται πως και οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου θα αργήσουν να φανούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, δύο είναι οι λόγοι για αυτή την καθυστέρηση:

Ρεύμα - φυσικό αέριο: Πόσο πληρώνουμε εμείς και πόσο οι Ευρωπαίοι

1.    Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων που έχουν χρεωθεί τη ροή των ενισχύσεων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι προμηθευτές πήραν στα χέρια τους τις λίστες με τους μετρητές που ανέβασε στην πλατφόρμα IRIS της Τράπεζας της Ελλάδος ο ΔΕΔΔΗΕ. Υλικό, μάλιστα, που δεν είναι ολοκληρωμένο, γιατί ο Διαχειριστής δεν ταυτοποίησε μετρητή με ΑΦΜ. Θυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο δίνονται οι επιδοτήσεις. Αποφασίστηκε να επιδοτηθούν όλες οι παροχές πρώτης κατοικίας, όπως δηλώνονται στην ετήσια φορολογική δήλωση (Ε1). Καθώς υφίστανται 2.000.000 μετρητές χωρίς ΑΦΜ, ο ΔΕΔΔΗΕ επέλεξε να δώσει μόνο τους αριθμούς των μετρητών, που είναι δηλωμένοι ως παροχές οικιακής κατανάλωσης. Η αργοπορία της γνωστοποίησης έστω και αυτού του υλικού είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ντόμινο καθυστερήσεων: πρώτα στις εταιρείες, που χρειάστηκαν εύλογο χρόνο για τον έλεγχο των στοιχείων και την αντιστοίχηση μετρητών και πελατών τους, καθώς και την ενημέρωση των πληροφοριακών συστημάτων τους. Και μετά, στην απόδοση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

2.    Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εξακολουθούν να επιδεικνύονται από τα συναρμόδια υπουργεία.

Δεν έχει τροποποιηθεί ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση, που θα καθορίσει το πώς θα γίνει η εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προς τους παρόχους για τον Ιανουάριο. Έτσι, οι προμηθευτές, είτε θα περιμένουν να εκδοθεί η νέα απόφαση, που θα επιτρέψει να εισπράξουν τα αναλογούντα ποσά για να τα δώσουν στη συνέχεια στους πελάτες τους, είτε θα αναγκαστούν να πιστώσουν τις ενισχύσεις με δικά τους διαθέσιμα, σε μια προσπάθεια να μη διαταραχθεί η πελατειακή βάση τους. Συνεπώς, εκτιμάται ότι πέρα από την ήδη διαπιστωμένη καθυστέρηση της παροχής των επιδοτήσεων του Ιανουαρίου, θα υπάρξουν και διαφορετικοί ρυθμοί πίστωσής τους μεταξύ των παρόχων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους της αγοράς ενέργειας, μάλιστα, το επόμενο τρίμηνο θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους καταναλωτές. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, που θα στέλνονται και μάλιστα συνδυαστικά, ρεύμα και αέριο, δεν θα είναι εύκολο να πληρωθούν

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top