Ριζικό λίφτινγκ στη φορολογία ακινήτων από το 2022 – Τι αλλάζει

Αντικειμενικές, ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή ΦΠΑ και κατάργηση συμπληρωματικού φόρου

Ακίνητα

Ριζικά αλλάζει το τοπίο στη φορολογία των ακινήτων από το 2022.

Τη νέα εικόνα συνθέτουν: 

-    η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα που ανοίγει τον δρόμο για συσσώρευση ακινήτων

Παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές

-    η παρουσίαση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ, που θα προσδιορίσει την επιβάρυνση των ιδιοκτητών, αλλά και την επενδυτική απόδοση των ακινήτων

-    η θέσπιση μόνιμου μηχανισμού «επικαιροποίησης» των αντικειμενικών αξιών, ώστε αυτές να βρίσκονται διαρκώς κοντά στις εμπορικές και να πάψει ο «αιφνιδιασμός» της αγοράς ανά τρία ή τέσσερα χρόνια

ΦΠΑ στα ακίνητα: Προς οριστικό τέλος ο φόρος στα νεόδμητα

-    η διασφάλιση της εξαίρεσης των μεταβιβάσεων ακινήτων από την επιβολή του ΦΠΑ και μετά το τέλος του 2022

-    το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας ακινήτων (ακόμη και μόνιμα)

-    η απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων, που κατατάσσει μόνιμα τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις διεθνώς στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τον Ιανουάριο με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας χωρίς τον φόβο της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης. Ουσιαστικά, ο υποψήφιος επενδυτής στα ακίνητα θα μπορεί να υπολογίζει την απόδοση ξεχωριστά για κάθε ακίνητο, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων, όπως ισχύει σήμερα.

Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά στο τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό φόρο των επιχειρήσεων και το αν θα υπάρξει κάποιου είδους «φόρος πολυτελείας» για τα μεγάλης αξίας ακίνητα, ώστε να μην ερμηνευθεί η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ως «χαριστική» για τους έχοντες τις μεγάλες περιουσίες.

Συντελεστές εμπορικότητας

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να καθιερωθεί μόνιμος μηχανισμός επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών ανά έτος, ενώ για μέσα στο 2022 προγραμματίζεται και η αναπροσαρμογή τόσο των συντελεστών εμπορικότητας, όσο και των συντελεστών παλαιότητας. Και οι δύο αυτές ομάδες συντελεστών έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια.

Aγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών

Η αναπροσαρμογή αυτών των συντελεστών θα δημιουργήσει φυσικά και πάλι νέα δεδομένα όσον αφορά στους φόρους επί των ακινήτων. Για το 2022 προγραμματίζεται η ένταξη και των τελευταίων περιοχών που έχουν απομείνει εκτός αντικειμενικού συστήματος, ώστε πλέον να καλύπτεται το 100% της επικράτειας έναντι περίπου 86% που είναι σήμερα το σχετικό ποσοστό.

Μηδενικός ΦΠΑ

Η συμφωνία για τη νέα οδηγία του ΦΠΑ, αν και ενεργοποιείται ουσιαστικά από το 2025, ανοίγει τον δρόμο για παράταση της απαλλαγής των νεόδμητων ακινήτων από τον ΦΠΑ 24%. Η απαλλαγή ψηφίστηκε το 2019 ως προσωρινό μέτρο με ημερομηνία λήξεως το 2022.

Από τη στιγμή που ο νέος κώδικας του ΦΠΑ θα επιτρέπει τη διατήρηση ειδικού καθεστώτος ή και μηδενικού συντελεστή για τον φόρο στα ακίνητα, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανακοινώσει μέσα στο επόμενο έτος την παράταση της απαλλαγής ώστε να συνεχιστεί το… ράλι στην οικοδομική δραστηριότητα. Αντίστοιχα αναμένεται να προχωρήσει και το πάγωμα του φόρου υπεραξίας, ενός φόρου ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αποτύπωμα καθώς μπορεί να «φρενάρει» τις επενδύσεις στην κτηματαγορά, χωρίς μάλιστα να αποδίδει πολλά έσοδα.

Οι μεταβιβάσεις

Η απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης των ακινήτων θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης χρονιάς. Μετά την ενεργοποίηση από χθες, Δευτέρα, της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να περιοριστούν τα γραφειοκρατικά βήματα που «καταδικάζουν» την Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται με την άντληση των απαιτούμενων εγγράφων, ειδικά από τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία και τους δήμους.

Μεταβιβάσεις με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

To 2022 θα είναι και το έτος οριστικοποίησης των νέων υποχρεώσεων που θα επωμιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η μεταβίβαση ακινήτου – είτε με δωρεά, είτε με γονική παροχή, είτε με πώληση – δεν θα γίνεται χωρίς την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, κάτι που θα προσθέσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ στο συνολικό κόστος μεταβίβασης. 

Σε αναμμένα κάρβουνα 3 εκατ. παλαιά σπίτια: Έρχονται «ποινές» ρύπων;

Μέσα στη χρονιά αναμένεται να ψηφιστεί ο πρώτος κλιματικός νόμος, οπότε θα αρχίσει και επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για την εγκατάλειψη των καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί σε τρία στάδια: αρχικά θα απαγορευτεί η τοποθέτηση καυστήρων πετρελαίου στις νεόδμητες πολυκατοικίες σε περιοχές όπου είναι διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου. Σε δεύτερη φάση θα απαγορευτεί για όλες τις νεόδμητες πολυκατοικίες και κτίσματα, ενώ σε 3η φάση –έως το 2030– θα πρέπει να σβήσουν υποχρεωτικά όλοι οι ενεργοί καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης, όχι μόνο σε υφιστάμενες αλλά και σε νεόδμητες πολυκατοικίες. 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το περιεχόμενο της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Το πλαίσιο έχει ήδη οριστεί. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η «γραμμή» είναι να υποχρεωθούν τα επόμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες παλαιών και ενεργειακά αθωράκιστων ακινήτων να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων. Το αν η ενεργειακή αναβάθμιση θα γίνει υπό την πίεση της απαγόρευσης μεταβίβασης για ακίνητα που κατατάσσονται σε συγκεκριμένες ενεργειακές βαθμίδες ή όχι, θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της οδηγίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top