ΦΠΑ στα ακίνητα: Προς οριστικό τέλος ο φόρος στα νεόδμητα

Ποιοι κερδίζουν από τις νέες αποφάσεις για τους συντελεστές

Σπίτι φόρος

Στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών θα μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε σε επίπεδο Ecofin.

Η Οδηγία κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

Σήμερα, τα νεόδμητα υπάγονται κατ’ εξαίρεση σε φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%, καθώς ο ΦΠΑ 24% έχει «παγώσει» ως το τέλος του 2022. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η αναστολή της επίμαχης διάταξης θα συνεχιστεί και μετά την επόμενη χρονιά, ωστόσο η χρονιά- ορόσημο είναι το 2025, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η νέα Κοινοτική Οδηγία για το ΦΠΑ.

Αλλάζουν όλα στον ΦΠΑ: Ποιοι συντελεστές θα μειωθούν στην Ελλάδα

Όπως προβλέπει, η ομόφωνη συμφωνία, που επισφραγίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια σκληρών παζαριών, (και) η Ελλάδα από το 2025 θα μπορεί να εντάξει τα νεόδμητα ακίνητα σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όχι απλώς μειωμένο ή υπερμειωμένο συντελεστή- δηλαδή 13% και 6% με τα ισχυόντα- αλλά ακόμα και μηδενικό, σύμφωνα με τις «κατά παρέκκλιση» προβλέψεις του πλαισίου, όπως πράττει και το Λουξεμβούργο.

Έτσι, με τα νέα δεδομένα δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για την ανέγερση νέων κατοικιών, ειδικά σε περιοχές, όπου σχεδιάζονται αναβαθμίσεις υποδομών ή επέκταση του αστικού ιστού.

Εξάλλου, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει αποφάσεις εντός του 2022 και για τον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων (ΦΥΑ).

Ο φόρος, ο οποίος επιβάλλεται στη διαφορά τιμής αγοράς και πώλησης, έχει «παγώσει» έως το τέλος του 2022.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει στον «πάγο» ή ενδεχομένως και να καταργήσει τον ΦΥΑ έτσι ώστε να μην ανακόψει το επενδυτικό κύμα στην εγχώρια κτηματαγορά.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top