Αλλάζουν όλα στον ΦΠΑ: Ποιοι συντελεστές θα μειωθούν στην Ελλάδα  

Ομόφωνη συμφωνία στο Ecofin για μετά το 2025     

ecofin

Αλλάζουν όλα στον ΦΠΑ από το 2025, όπως συμφώνησαν ομόφωνα οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο ECOFIN!  «Οι νέοι κανονισμοί αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες ανάγκες των κρατών μελών καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις ανάγκες αυτές από τότε που είχαν θεσπιστεί για πρώτη φορά οι κανονισμοί» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών.  

Το Συμβούλιο ενημέρωσε και εκσυγχρόνισε τον κατάλογο των αγαθών και των υπηρεσιών για τις οποίες επιτρέπονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. «Η ενημέρωση του καταλόγου βασίστηκε σε μια σειρά από αρχές, όπως το όφελος του τελικού καταναλωτή και το γενικό συμφέρον. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η διάδοση των μειωμένων συντελεστών, το Συμβούλιο αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των ειδών στα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μειωμένοι συντελεστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Προστέθηκε ακόμη  νέα διάταξη για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων ώστε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να ανταποκριθούν γρήγορα σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως πανδημίες, ανθρωπιστικές κρίσεις ή φυσικές καταστροφές.

Σε αντιστάθμισμα το Συμβούλιο συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή τις απαλλαγές σε ορυκτά καύσιμα έως την 1η Ιανουαρίου 2030. Οι μειωμένοι συντελεστές και οι εξαιρέσεις για τα χημικά λιπάσματα και τα χημικά φυτοφάρμακα θα λήξουν έως την 1η Ιανουαρίου 2032. Επιπλέον, το Συμβούλιο εισήγαγε στον κατάλογο αγαθά και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον για τα οποία επιτρέπονται μειωμένοι συντελεστές, όπως ηλιακοί συλλέκτες, ηλεκτρικά ποδήλατα και υπηρεσίες ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Η απόφαση θα εισαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου μέχρι τον Μάρτιο και εν συνεχεία αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη-μέλη.

Τι σημαίνει η απόφαση για νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για την Ελλάδα 

Η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε και πέτυχε να μπαίνει χαμηλός ΦΠΑ - υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος - στα εξής: 

•    Νησιά του Αιγαίου (σήμερα εφαρμόζεται μόνο στα 5 νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές)- Ουσιαστικά επανέρχεται το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών 
•    Αγροτικά μηχανήματα, βαμβάκι, φυτοφάρμακα- λιπάσματα 
•    Νεόδμητα ακίνητα 
•    Ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων
•    Απαλλαγή ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top