Παράταση για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων εξετάζει η κυβέρνηση

Στο τραπέζι να ξεκινήσει η εξόφληση των δόσεων τέλη Μαρτίου ή τέλη Ιουνίου

Κέρματα πάτωμα

Ανάσα στις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες, που πιέζονται έντονα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, θέλει να δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά να μεταθέσει τον χρόνο επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, κάτι που θα έχει, εξάλλου, μικρό κόστος στον προϋπολογισμό.

Το ποσό, που υπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο, ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, μεγάλο τμήμα του οποίου εκτιμάται ότι θα επιστραφεί μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ξεκινούν οι επιστροφές των ποσών

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει τη μετάθεση για τρεις ή έξι μήνες του χρόνου καταβολής της πρώτης δόσης. Φυσικά, όσοι επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα εντός του τρέχοντος μηνός να ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις ή εφάπαξ το ποσό του κρατικού δανείου.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δε θα πληρώσουν φόρο 7 στους 10 φορολογούμενους

Για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχεδιάζεται η πρώτη δόση να καταβληθεί είτε στα τέλη Μαρτίου είτε στα τέλη Ιουνίου. Δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί η πρακτική αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Νέος ΕΝΦΙΑ: Τον Μάρτιο η πρώτη δόση για το 2022!

Δηλαδή, εάν για παράδειγμα αποφασισθεί η μετάθεση πληρωμής της επιστρεπτέας για τρεις μήνες, να καταβληθεί αντίστοιχα και τριπλή δόση στα τέλη Μαρτίου. Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι αρκετά και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις τόσο της υγειονομικής όσο και της ενεργειακής κρίσης.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πόσα χρήματα θα πληρώσουν πίσω οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν το ποσό που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε 60 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Για όσους πληρώσουν εφάπαξ η έκπτωση μπορεί να φθάσει και το 78,75% του δανείου που έλαβαν, υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα:

1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 200.000 θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ. Δηλαδή, θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι το μη επιστρεπτέο διαμορφώνεται στο 78,75%. Βέβαια, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τις 50.000 ευρώ σε 60 δόσεις με επιτόκιο 0,94%.

2. Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70%, που έχουν μείωση ακαθάριστων εσόδων το 2020 έναντι του 2019, θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται σε 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%.

3. Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, και για τους επτά κύκλους, θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 50.000 θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό Δημόσιο 21.250 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top