Νέος ΕΝΦΙΑ: Τον Μάρτιο η πρώτη δόση για το 2022! 

Μόλις τελειώσει η πληρωμή του 2021 ξεκινάει η καταβολή του 2022  

φόρος επεξεργασία δήλωσης

Για τον επόμενο μήνα παραπέμπονται οι ανακοινώσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022.  Αν και το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι ο νέος φόρος  θα είναι χαμηλότερος για την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα.  Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο, ώστε  η πρώτη δόση να καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα!  

Τα παράδοξα του ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 50% σε… μηδενικό ποσό

Πρόκειται για πληρωμές «χωρίς ανάσα» για τους φορολογούμενους καθώς μόλις τον Φεβρουάριο  του 2022 καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2021. Το «παρήγορο» είναι ότι ο φόρος ακινήτων θα καταβάλλεται πλέον σε 10 ή 12 δόσεις, ώστε να είναι μικρότερη η μηνιαία επιβάρυνση και να μην είναι «φορτωμένοι» τοι τελευταίοι μήνες κάθε χρόνου από την παράλληλη καταβολή δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.  Αν επιλεγεί να είναι σε 10 δόσεις, η τελευταία θα είναι για τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, ενώ αν αποφασιστεί να είναι σε 12 δόσεις, τότε η τελευταία δόση θα καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Η επίσπευση της ημερομηνίας καταβολής όμως της πρώτης δόσης συνεπάγεται την αλλαγή συναλλακτικών συνηθειών με την εφορία αρκετών ετών, ενώ ειδικά για φέτος οι καταβολές του ΕΝΦΙΑ εντός της ίδιας χρονιάς θα είναι αθροιστικά περισσότερες (δύο δόσεις για τον  ΕΝΦΙΑ του 2021 και 10 δόσεις σε κάθε περίπτωση για τον ΕΝΦΙΑ του 2022.      

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ: Πώς θα τυπώσετε τα εκκαθαριστικά από το myAADE

Τις τελικές προτάσεις όμως για τον νέο ΕΝΦΙΑ  θα παραδώσει  εντός Νοεμβρίου η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου , για να καταλήξει στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στις οριστικές της αποφάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά με τον νέο ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι δεν θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό, αλλά διαβεβαίωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο για την ιδιοκτησία ακινήτων, σε σχέση με αυτόν που καταβάλλουν την τελευταία διετία, τον οποίο «η σημερινή κυβέρνηση μείωσε μεσοσταθμικά κατά 22%».

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται τριετή απαλλαγή

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δε θα υπάρχουν τελικά αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τα Νομικά Πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Αν δεν άλλαζε τίποτε στους συντελεστές, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τότε ο συνολικός φόρος θα διαμορφωνόταν σε κάτι περισσότερο από 2,8 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα επιβαλλόταν επιπλέον φόρος 200 έως 250 εκατ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: Πώς γίνεται η πληρωμή του φόρου σε έως 24 δόσεις

Η  κυβέρνηση έχει δεσμευτεί,  όταν άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Αυξημένα έσοδα θα προκύψουν για τον ΕΝΦΙΑ και από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων σε 3.643 ζώνες.

Τα επιπλέον αυτά έσοδα, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου όχι μόνο να μηδενίσουν τις επιπλέον επιβαρύνσεις, από την αύξηση των αξιών, αλλά και να μειώσουν όπου αυτό είναι εφικτό, την συνολική επιβάρυνση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top