Γονικές παροχές: Προβλήματα στις εφορίες με το νέο αφορολόγητο όριο

Εν αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου του ΥΠΟΙΚ

Αρκετά προβλήματα υπάρχουν σήμερα στις εφορίες σχετικά με το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές, όπως εξηγεί στο star.gr η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη
Φιλοθέη Μακριδάκη
Α’ Τάξης Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Αρκετά προβλήματα υπάρχουν σήμερα στις εφορίες σχετικά με το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και δωρεές.

Οι φορολογούμενοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις που δημιουργεί η μη έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ορίου. 
 
Έτσι, παρατηρούμε εφορίες να εφαρμόζουν τον νόμο και να κινούνται με βάση το δεδομένο ότι το εν λόγω αφορολόγητο έχει αυξηθεί στις 800.000 ευρώ, και ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες εφορίες οι οποίες επισημαίνουν στους φορολογούμενους ότι δεν μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος, με την οποία θα αποσαφηνίζεται πλήρως ο τρόπος που θα ελέγχεται και θα γίνεται η όλη διαδικασία. 

Γονικές παροχές: Αφορολόγητές από σήμερα μέχρι τις 800.000 ευρώ

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο για το πώς θα μεταφέρονται οι χρηματικές δωρεές.

Παραδείγματος χάριν, θα γίνεται μέσω τραπέζης και η τράπεζα θα ενημερώνει την εφορία ή ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει ειδικά παραστατικά βεβαίωσης των κινήσεων;

Πως ο δωρητής θα δείχνει ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι μαύρο χρήμα;

Αναδρομικά: Τι πρέπει να κάνουν όσοι τα πήραν το 2020

Θα πρέπει το ποσό να μεταφερθεί από λογαριασμό και να κατατεθεί σε λογαριασμό; Και αν ναι, τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος έχει χρήματα κάτω από το στρώμα και τα καταθέσει ως δωρεά?

Είναι πολλά συναφή ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν!
 
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, πάντως, ενημέρωσε ότι οι διευκρινήσεις θα δοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top