Γονικές παροχές: Αφορολόγητές από σήμερα μέχρι τις 800.000 ευρώ

Ισχύει ανά γονέα και ανά τέκνο το όριο - Τι να προσέξετε

Το αφορολόγητο στις γονικές παροχές έως τα 800.000 ευρώ είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτακη, στη ΔΕΘ

Αφορολόγητες είναι από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς.

Το όριο αυτό ισχύει για κινητή και ακίνητη περιουσία (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ.) καθώς επίσης και για χρηματικά ποσά.

Ο νέος φορολογικός χάρτης: Οι εννέα αλλαγές που έρχονται

Μέχρι και χθες, για κάθε δωρεάν μεταβίβαση εν ζωή περιουσίας προς μία εκ των παραπάνω κατηγοριών συγγενών, το τμήμα αξίας της περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ φορολογείται με 1%, το τμήμα αξίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 5% και το τμήμα αξίας πάνω από τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.

Από σήμερα, όμως, το τμήμα αξίας μέχρι τα 800.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητο και το επιπλέον ποσό θα φορολογείται με 10%.

Το όριο ισχύει ανά γονέα και ανά τέκνο, δηλαδή δυνητικά μπορεί να φτάσει το 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν προστεθουν και ο παππούς και η γιαγιά μπορεί να φτάσει και τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ για ένα τέκνο.

Ωστόσο, αυτοί που δίνουν τα χρήματα θα πρέπει να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, καθώς οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι' αυτούς τεκμήρια.

«Από σήμερα μηδενίζεται για την μεσαία τάξη ο φόρος γονικής παροχής. Οι γονείς δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσουν για να μεταβιβάσουν όσα δημιούργησαν στα παιδιά τους. Για ακίνητα αλλά και χρήματα ο φόρος που θα πλήρωναν προστίθεται στην στήριξη που δίνουν στη νεότερη γενιά. Και τα παιδιά τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία που με κόπο έφτιαξαν οι γονείς τους», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media, o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top