Αναδρομικά: Τι πρέπει να κάνουν όσοι τα πήραν το 2020

Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση

Φιλοθέη Μακριδάκη
Α’ Τάξης Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Οι φορολογούμενοι πολίτες, που έλαβαν μέσα στο 2020 αναδρομικά ποσά παρελθόντων ετών, θα πρέπει έως 31/12/2021, να υποβάλλουν τροποιητική φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ, που ανήκουν για τα ποσά αυτά.

Oi τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, που θα υποβληθούν έως 31/12/2021, δεν έχουν κανένα πρόστιμο.

Αναδρομικά κληρονόμων: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ποιους αφορά

Αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία τότε η υποβολή της συγκεκριμένης δήλωσης έχει το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Πώς θα υποβάλλετε τις δηλώσεις

Βλέπω από την βεβαίωση αποδοχών μου, του έτους 2020, πόσα χρήματα έχω λάβει που αφορούν ποσά προηγούμενων ετών. Δηλαδή, μέσα στο 2020 έλαβα για παράδειγμα 1000 ευρώ που αφορούν το έτος 2015 και 1000 ευρώ που αφορούν το έτος 2016. 
Κατόπιν θα πρέπει να πάω στα συγκεκριμένα έτη και τα υποβάλω τις αντίστοιχες τροποποιητικές δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, για τους συνταξιούχους που έλαβαν τα αναδρομικά για την περίοδο από Ιούνιο 2015 έως και Μάιο 2016, η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει στους λογαριασμούς κάθε συνταξιούχου στο myAADE, τα ποσά των αναδρομικών. 

Έτσι, όσοι έλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά υποχρεούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε ένα έτος χωριστά, για το οποίο πήραν αναδρομικά.

Ο φόρος των συγκεκριμένων δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. 

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά ξεχωριστά.

Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top