Eispraxis: Το νέο εργαλείο της εφορίας για το κυνήγι των οφειλετών

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά το προφίλ όσους χρωστούν

Nα ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 240 και - υπο προϋποθέσεις - έως 420 δόσεις μπορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τη νέα ρύθμιση χρεών

Ηλεκτρικό «δίχτυ», με το οποίο θα παρακολουθεί και θα αντλεί στοιχεία για τα εισοδήματα και την υπόλοιπη περιουσία των φορολογούμενων, που χρωστούν στην εφορία, από όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων, ενεργοποιεί η εφορία.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό σύστημα με την ονομασία Eispraxis, το οποίο θα ζητά στοιχεία ακόμη και από φορολογικές διοικήσεις κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρέη σε εφορία: Σε ποια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να βάλει «χέρι»

Συγκεκριμένα, το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα τρίτων φορέων, όπως Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο -ΓΕΜΗ, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ο φάκελος της υπόθεσης θα περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία και θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να τροφοδοτούν με πληροφορίες το νέο σύστημα είσπραξης των χρεών, που δεν ρυθμίζονται.

Χρέη σε εφορία: Πώς να αξιοποιήσετε 48, 72 και 120 δόσεις

Στη συνέχεια θα γίνεται  αυτόματη αποστολή των ειδοποιητηρίων για την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Η αποστολή τους θα γίνεται μόλις λήγει η προθεσμία, εφόσον δεν υπάρξει τακτοποίηση των χρεών από την πλευρά του οφειλέτη.

Εφορία: 8.517 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν το μισό ΑΕΠ της χώρας

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να έχουν εκτιναχθεί στα 109 δισ. ευρώ, η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) φιλοδοξεί πως με αυτό το εργαλείο θα μπορεί να προσδιορίζει τι και από που μπορεί να εισπράξει για τις οφειλές που έχουν αφήσει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top